Ekonomija
TODORIĆ POTPISAO UGOVOR

Agrokor će s Mercatorom ostvarivati godišnje prihode od 7 milijardi eura
Objavljeno 17. lipnja, 2013.

ZAGREB - Agrokor je, kako je u petak bilo najavljeno, u Ljubljani potpisao ugovor o kupoprodaji 53,12 posto dionica Poslovnog sistema Mercator d.d. s vlasničkim Konzorcijem od 12 prodavatelja.

Agrokor će, kako navode iz Ureda za odnose s javnošću, tog konzorcija za dionicu Mercatora platiti 120 eura, pod uvjetima koji su određeni Ugovorom, što čini 240 milijuna eura za 53,12 posto dionica Mercatora, odnosno 452 milijuna eura za stopostotni udio u kompaniji.

“Realizacijom ugovora, zajedno s Mercatorom Agrokor će ostvarivati godišnje prihode od sedam milijardi eura, te zapošljavati 60 tisuća ljudi. Ovo povezivanje ide u korist i na dobrobit kupaca, zaposlenika, proizvođača, zajmodavaca, kao i ostalih dionika, te će njime nastati najveća maloprodajna kompanija u središnjoj i istočnoj Europi”, istaknuto je.

Prigodom potpisivanja ugovora Ivica Todorić, predsjednik Agrokor koncerna, kazao je: „Zahvaljujem poslovnim ljudima, vlasničkom konzorciju Mercatora, koji su odlučili iskazati nam povjerenje i dati priliku da zajedno s Mercatorom, koristeći zajedničku poziciju, podignemo učinkovitost poslovanja i očuvamo zaposlenost te unaprijedimo konkurentnost u regiji i šire, na tržištu EU.

Gilles Mettetal, član Nadzornog odbora Agrokora, u ime EBRD-a, dioničara Agrokora, izjavio je: “Agrokor podržavamo od kraja 1990-ih godina. On je pouzdan partner Banke zbog svojih vrijednosti i snažnog menadžmenta. Drago nam je da se vlasnički konzorcij odlučio za Agrokor kao najboljeg kupca. Agrokor je već realizirao niz uspješnih transakcija u regiji i vjerujemo da će se ovom transakcijom stvoriti nova vrijednost, kako kroz sinergije, tako i kroz dodatna ulaganja. Siguran sam da će EBRD i dalje s naklonošću razmatrati podršku budućem razvoju ovog uspješnog pothvata“, rekao je.(Z.R.)

60

tisuća osoba zajedno će zapošljavati Mercator i Agrokor

Najčitanije iz rubrike