Regija
POTROŠAČi KOJI NE ŽELE PLAĆATI GRIJANJE

Za isključenje iz sustava grijanja
zvati ovlaštenog instalatera
Objavljeno 13. lipnja, 2013.

VINKOVCI - Nakon što smo objavili tekst “Vrhovni sud presudio u korist potrošača - Građanima koji se isključe iz sustava grijanja više se ne mogu slati računi“, u našu redakciju stigli su brojni upiti građana iz cijele Hrvatske koji se već godinama spore ili su pod ovrhama te plaćaju energiju koju zapravo nisu potrošili. Naime, Udruga Potrošač grada Vinkovaca već godinama, uz brojne građane, zahtijeva pravedniju raspodjelu korištenja toplinske energije po stanovima koju isporučuje GTG d.o.o. Vinkovci.

- Ta tvrtka pokušava to onemogućiti, postavljajući čak i po zakonu neprihvatljive uvjete koji destimuliraju potrošače. Kako bismo omogućili potrošačima da ostvare svoja prava koja imaju kao vlasnici stanova, obratili smo se Vrhovnom sudu i dobili presudu po kojoj se osigurava jedinstvena primjena zakona i ravnopravnost građana. U toj presudi objašnjeno je pravo građana za izdvajanje iz sustava centralnog grijanja preko zajedničke kotlovnice - objašnjava Željko Martinović, predsjednik Udruge „Potrošač“ Vinkovci.

Prema toj presudi potrošač nije dužan priključiti se, a nije dužan ni ostati priključen na način dirigiran od trgovca, to jest nije u obvezi koristiti toplinsku energiju. Prema tome, vlasnik stana koji ne želi više koristiti toplinsku energiju treba o tome obavijestiti distributera i preko ovlaštene osobe izdvojiti se iz sustava grijanja, uz obvezu da na taj način ne onemogućava isporuku toplinske energije ostalim suvlasnicima. Za isključenje iz sustava grijanja ne mora tražiti suglasnost ostalih suvlasnika, a za uslugu koju ne koristi nije u obvezi plaćati račune. Vlasnik stana ima pravo grijati svoj stan na bilo koji način (plin, struja) i za to ne treba tražiti ničiju suglasnost.

- Na temelju iznesenog, naš prijedlog je da vlasnik koji se želi isključiti iz sustava toplinske energije obavijesti o tome distributera i preko ovlaštenog instalatera izvrši isključenje te o tome ponovno obavijesti distributera - predlaže Martinović i poziva sve koji imaju bilo kakvo pitanje da mu se slobodno jave na 098/349-649.R.Mesić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike