Regija
ZBOG DVOJBI OKO PRIZNAVANJA SVJEDODŽBI U EU

Samo deset Gunjanaca
će ići u školu u Brčko
Objavljeno 14. lipnja, 2013.
Dosadašnjih je godina trećina osmaša iz Gunje upisivala srednju školu u susjednoj državi

GUNJA – Nakon dugog niza godina splasnuo je interes gunjanskih učenika za srednjoškolsko obrazovanje u Brčko Distriktu. Dosadašnjih je godina u prosjeku trećina završenih osmaša iz Gunje upisivala srednju školu u susjednoj državi, prije svega zbog financijskih razloga. Do škole mogu pješice ili biciklom jer Gunju od Brčkog dijeli samo rijeka Sava i čim prijeđu most, u centru su grada. Nema svakodnevnog “truskanja” u autobusima do Županje ili Vinkovaca, a velik broj roditelja proteklih godina nije mogao ni namaknuti novac za mjesečnu autobusnu kartu. Naime, Gunja je jedna od najsiromašnijih općina u Vukovarsko-srijemskoj županiji i od osamostaljenja konstantno ima oko 800 osoba na Zavodu za zapošljavanje, uglavnom ljudi koji su prije rata radili u Brčkom, a među Gunjancima su i brojni korisnici Centra za socijalnu skrb. Osim financijskih razloga, za prekogranično školovanje nekim je učenicima presudan bio i veći izbor srednjih škola i smjerova.

– Od ukupno 52 učenika osmih razreda koji sada izlaze iz osnovne škole, samo njih desetak odlučilo se za Brčko. Interes bi zasigurno bio veći da se roditelji ne plaše što će biti nakon ulaska Hrvatske u EU i hoće li srednjoškolsko obrazovanje u Brčkom biti priznato u Hrvatskoj. Zbog brojnih nejasnoća nisu željeli riskirati - ističe ravnatelj Osnovne škole Antuna i Stjepana Radića u Gunji, Stipica Mišura.

Dodaje da on osobno ne očekuje nikakve probleme i uvjeren je u to da će se srednjoškolske svjedodžbe iz Brčkog moći bez problema i dalje nostrificirati u Hrvatskoj, kao članici EU.

Najveći je interes gunjanskih učenika za škole u Županji. Zanimljivo je i to da se nerado odlučuju za srednju školu u susjednim Drenovcima, koja će upisati po jedan razredni odjel ekonomista i konobara-kuhara.

– Za Drenovce su više zainteresirani roditelji nego učenici. Budućim srednjoškolcima veća je “fora” ići u Županju ili Vinkovce, pohađati školu u gradu, a roditeljima su zbog krize Drenovci prihvatljivije rješenje. Plaše se onoga što donosi jesen i hoće li Vlada moći osigurati besplatan prijevoz za srednjoškolce - ističe Mišura.

Dodaje da je kao ravnatelj vrlo ponosan na ovogodišnju generaciju osmaša koja je jako ozbiljna i jedna od kvalitetnijih, iza koje stoje veliki rezultati. Za njih je u školi priređena mala maturalna zabava, a večeras će na prigodnoj svečanosti više od 300 gunjanskih učenika zajednički proslaviti završetak još jedne vrlo uspješne školske godine.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Uspjesi gunjanske škole

– Pohvalit ćemo i nagraditi sve one učenike koji su se dokazali na raznim županijskim i državnim natjecanjima i proslavili našu školu. Školski vrt u Gunji proglašen je najljepšim školskim tradicijskim vrtom u Hrvatskoj, postali smo zlatna ekoškola, puno surađujemo na projektima za djecu Afrike, uspješno smo sudjelovali na festivalu Drina - Sava - Majevica u Zvorniku, uključeni smo u ekoprojekte, a naša filmska ekipa niže uspjeh za uspjehom - ponosan je ravnatelj Stipica Mišura.

Nada se i da će se napokon zaustaviti pad broja učenika jer se u kvalitetu obrazovanja u Gunji maksimalno ulaže i prate suvremeni trendovi koji daju zapažene rezultate.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike