Novosti
PROGLAŠENO IZVANREDNO STANJE

Vrh vodenog dunavskog vala danas kod Batine
Objavljeno 13. lipnja, 2013.

Vezani članci

OBRANA VUKOVARA:

Neće biti kao u Njemačkoj i Mađarskoj

I VOJVODINA U PRIPRAVNOSTI

Evakuacija kod Novog Sada

VUKOVAR/BATINA - Zbog rasta vodostaja Dunava, direktor Hrvatskih voda za sliv donje Drave i Dunava Siniša Kukić jučer je proglasio izvanredno stanje za cijeli tok Dunava. Rukovoditelj obrane od poplava za Vuku i Bobotski kanal Mario Spajić, naglasio je kako je u Vukovaru sve spremno za dolazak vrha vodenog vala, a Hrvatske vode visokom su ocjenom ocijenile suradnji s vukovarskim i vukovarsko-srijemskim Stožerom zaštite i spašavanja, te koordinaciju svih uključenih u obranu od poplava. Procjene Hrvatskih voda govore da će vrh vodenoga vala u Vukovaru biti niži od povijesnog maksimuma i kretati se oko 720 centimetara.

Vrh vodenog dunavskog vala sinoć je trebao stići do Mohača, a danas (13. lipnja) dolazi do Batine. Kako ističu u Hrvatskim vodama, ne bi trebao biti viši od +765 centimetara. Jučer prijepodne kod vodomjerne postaje u Batini, Dunav je većinom stagnirao, a u podne je vodostaj iznosio +755 centimetara, tridesetak više nego prekjučer u isto vrijeme. Sukladno prognozama, voda će se početi povlačiti već od petka, a u nedjelju bi rijeka kod Batine trebala biti pola metra niža. Svi nasipi za sada bez većih problema izdržavaju vodu. I dalje se ispumpavaju podrumi, bunari i septičke jame u dijelovima Batine, posebice u Ulici Svetog Ivana Nepomuka, koja je ugrožena podzemnim vodama. Načelnik Općine Draž, Stipan Šašlin, ponovio je kako je pod vodom 50 hektara pašnjaka, ali je riječ o nebranjenom području koje prilikom svakog većeg vodostaja “pliva”. Najviše su, čini se, odahnuli vlasnici zelenootočkih vikendica. “Da je bilo prema prvim prognozama, voda bi mi ušla u prostorije na katu. Ovako, doći će na nekoliko centimetara od 'deke'”, kaže Ivan Ratkajec, vlasnik jedne od vikendica.R.Mesić/I.Getto

ILOK SPREMAN

Očekuje se da će vodostaj Dunava na području Iloka kulminirati za vikend. Najugroženiji su dijelovi grada uz sam Dunav, uz zgradu Šumarije i Hotel Dunav, a kritično je i na Turskoj skeli, gdje je jedna kuća u opasnosti od poplave, zatim dvije kuće u Ulici I.G. Kovačića, kao i dvije kuće u Šarengradu, te jedna u Mohovu. Prema riječima gradonačelnika Iloka Zvonimira Draguna, zečji nasipi su napravljeni u rekordnom roku zahvaljujući vrlo dobroj organizaciji, odazivu i angažmanu dragovoljaca. Dodatne probleme mogle bi prouzročiti i podzemne vode, jer se očekuje da će se visoki vodostaj zadržati tri tjedna.(R.M.)

Možda ste propustili...

IZVJEŠĆE PREMIJERA O SASTANCIMA EUROPSKOG VIJEĆA

Članstvo u EU-u učinilo Hrvatsku sigurnijom i snažnijom

PREMINULA JEDNA COVID POZITIVNA OSOBA

U zadnja 24 sata 35 novopozitivnih osoba u OBŽ

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VLADA DOPUSTILA PRODAJU HRVATSKIM AUTOCESTAMA

Dravski pijesak prodan za gradnju ceste kroz Baranju

2

PREMINULA JEDNA COVID POZITIVNA OSOBA

U zadnja 24 sata 35 novopozitivnih osoba u OBŽ

3

IZ BANOVINE U SLAVONIJU

Petrinjke: Kuća će se obnoviti, važno je sačuvati život