Regija
VRHOVNI SUD PRESUDIO U KORIST POTROŠAČA

Građanima koji se isključe iz sustava
grijanja više se ne mogu slati računi
Objavljeno 12. lipnja, 2013.

VINKOVCI - “Nakon izdvajanja iz sustava centralnog grijanja preko sustava zajedničke kotlovnice, korisnik toplinske energije više nije u obvezi plaćati ispostavljene račune distributera, nego je dužan plaćati potrošnju plina prema količini pružene komunalne usluge opskrbe plinom koja se utvrđuje plinomjerom i za koju se izdaje račun prema utvrđenoj cijeni”, stoji to u presudi Vrhovnog suda RH, koja je ovih dana stigla na adresu udruge Potrošač Grada Vinkovaca.

Konkretno to znači, pojašnjava nam Željko Martinović, predsjednik udruge Potrošač, da se svaki građanin može isključiti iz sustava i distributer ne može takvom kućanstvu i dalje slati račune i tražiti da se oni podmire. Martinović tvrdi kako tvrtka GTG (grijanje, tržnica, groblje) naplaćuje grijanje prema kvadraturi stana iako s korisnicima nema potpisan ugovor, što nalaže zakon. Čak šalju račune i onim kućanstvima koja su se isključila iz sustava i prešla na druge vrste grijanja pa su mnogi Vinkovčani završili i na sudu jer su odbili platiti račune za uslugu koju nisu koristili. Martinović napominje da GTG s korisnicima nema ugovore pa naplaćuje grijanje “odoka” prema površini stana, ali to nakon presude više neće biti moguće.

- Savjetujemo građane da tuže GTG jer oni godinama u Vinkovcima nezakonito naplaćuju grijanje. Jedan naš sugrađanin dobio je presudu u svoju korist jer općinski sudovi moraju postupati prema presudi Vrhovnog suda. Manje od polovine stanova u Vinkovcima ima razdjelnike i plaćaju stvarno potrošenu energiju za grijanje, što je GTG odbijao priznati, ali sada mora jer u presudi Vrhovnog suda stoji kako zakon kaže da “za svaku prodanu energiju mora postojati obračun s izraženim količinama”, a toga nema u načinu obračuna grijanja GTG-a prema kvadraturi stana - zaključuje Martinović. R.Mesić

GTG-u mjerodavna HERA

“Za nas je mjerodavna HERA, koja određuje cijene, odobrava isključenja iz sustava i sve ostalo, a s presudom Vrhovnog suda smo upoznati. Razgovarao sam s gospodinom Martinovićem i ponudio da razgovaramo sa svim stanarima u zgradama koji žele ugraditi razdjelnike. I sada bez problema takvim stanarima naplaćujemo grijanje prema pokazanoj potrošnji”, kaže Elvis Kovačević.

Možda ste propustili...

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

Najčitanije iz rubrike