Regija
PREDAN ZAHTJEV ZA REGISTRACIJU KULENA

Kulen samo od slavonskih svinja?
Objavljeno 12. lipnja, 2013.

ŽUPANJA - U Centru za kulturu prehrane u Zagrebu, gdje je održana prezentacija proizvoda Vukovarsko-srijemske županije, proslavljena je predaja zahtjeva za registraciju slavonskog kulena oznakom zemljopisnog podrijetla. Zahtjev je Ministarstvu poljoprivrede predala Udruga Slavonski domaći kulen-kulin, kao nositelj projekta koji već godinama radi na nacionalnoj i europskoj zaštiti kulena.

– Zahtjev smo već predavali, ali smo ga morali nadopunjavati i sada je sve kompletirano. Sada je na potezu ministarstvo koje će kontaktirati europske konzultante i u roku od šest mjeseci očekujemo odgovor, rekao nam je tajnik Udruge i pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Andrija Matić.

Naime, u pregovorima o pravima i obvezama Hrvatske nakon ulaska u EU dogovoreno je da u roku od 12 mjeseci od dana pristupanja moramo registrirati i zaštititi poljoprivredne i prehrambene proizvode već registrirane i zaštićene na nacionalnoj razini oznakama izvornosti, zemljopisnog podrijetla ili tradicionalnog ugleda. Za proizvođače to je iscrpljujući put, ali važan jer oznaka izvornosti donosi drugačije tržište koje cijeni izvanrednost, visoku kvalitetu, kontrolirano geografsko podrijetlo, visoke standarde u pripremi i skladištenju hrane, a iznad svega identitet i prepoznatljivost. Proizvođači koji izbore europsku oznaku zaštićenosti iz blagajne EU mogu povući sredstva za marketinške aktivnosti, a među njima bi se trebali naći i kulenari. Udruga Slavonski domaći kulen-kulin već godinama vodi bitku s EU koji osporava pravo da slavonski kulen mora biti proizveden od svinje koja je uzgojena u Slavoniji.

- Mi držimo, a tako smo i zapisali u našim pravilima, da kulen može imati etiketu izvornog slavonskog kulena samo ako je proizveden od svinje koja je uzgojena u Slavoniji i "vuče" podrijetlo u tri koljena. Kakva će biti konačna odluka, znat ćemo do kraja godine - ističe Matić.

Za konzultante iz EU koji prate rad oko zaštite kulena upravo je to sporno i traže izbacivanje te odredbe jer smatraju da su njome diskriminirane svinje proizvedene u drugim državama. Do sada je, prema pravilima Europske komisije, zaštićeno 1.090 naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Od toga je 542 proizvoda registrirano zemljopisnom oznakom izvornosti, a 511 proizvoda oznakom zemljopisnog podrijetla. Oznakom tradicijskog ugleda zaštićeno je ukupno 37 proizvoda.M.Lešić Omerović

Možda ste propustili...

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

POST FESTUM PARLAMENTARNIH IZBORA

Orahovački HDZ prvi je put pobijedio nakon 2007.

Najčitanije iz rubrike