Osijek
PRAVILNIK O UNIFORMAMA U KBC-U

Medicinske sestre na Hitnom prijmu KBC-a ne smiju nositi suknje?!
Objavljeno 12. lipnja, 2013.
Dio sestara ogorčen je ovom odlukom, jer smatra da je riječ o mobingu i diskriminaciji

Medicinske sestre, njih 43, zajedno s pomoćnim medicinskim osobljem novootvorenog Centra za hitni objedinjeni prijam KBC-a Osijek, dobile su naputak o obveznim uniformama na ovom odjelu, a bile su obvezne i potpisati tzv. Pravilnik o odijevanju u kojem se svim medicinskim sestrama mlađim od 60 godina sugerira da ne nose suknje.

No, osoblje tog odjela ovu je direktivu shvatilo kao mobing i atak na osobni identitet, pa je naš list ovih dana primio i pismo dijela sestara tog odjela u kojem za nova pravila odijevanja optužuju glavnu sestru, vms. Vericu Alerić. “Isključivo nam je zabranjeno nošenje bijelih uniformi sa svijetloplavim paspulima na kragni koje su do sada nosile sestre u svim ambulantama, a i dalje ga nose instrumentarke i sestre u ostalim dijelovima bolnice. Iako su svi djelatnici bolnice ranije dobili dopis ravnateljstva u kojem se to nikome nije branilo, sestra Alerić uvjetuje da se uniforme zamijene promptno, i to o vlastitom trošku, pod prijetnjom premještaja na drugo radno mjesto ili otkaza. Kao argument navodi i da ona sama sebi kupuje uniforme. Isto tako zabranjeno je nošenje suknje kao donjeg dijela uniforme, a ona sama nosi suknju. Svi djelatnici COHP-a su morali potpisati da su upoznati s pravilima odijevanja, dok ostatak bolničkog osoblja to nije potpisao. Odlazak na posao postao je noćna mora praćena omalovažavanjem, vrijeđanjem i diskriminacijom,” stoji u pismu upućenom našoj redakciji.

No, prozvana viša medicinska sestra Verica Alerić objašnjava kako je riječ samo o uvođenju reda u novoosnovani odjel.

- Sestrama nitko nije zabranio nositi suknje, ali je preporuka da se nose hlače kako im nitko ne bi prigovarao da su suknje prekratke, a takvih je prigovora, vjerujte, bilo. Osim toga, ovo je hitni odjel i znatno je praktičnije raditi u hlačama. No, od nošenja prekratkih suknji mnogo je veći problem bilo to što je svatko nosio uniformu po vlastom nahođenju, pa su sestre redovito hodale u bijeloj uniformi, što je zapravo uniforma liječnika. Na taj se način zbunjuje pacijente, koji tada ne znaju tko je liječnik, a tko medicinska sestra, zbog čega smo imali prigovora. S dozvolom ravnateljstva, glavne sestre bolnice i šefa ovog odjela, odlučila sam inzistirati na tome da sestre nose isključivo svijetloplave uniforme, odnosno glavne sestre tamnoplave, a pomoćno osoblje nosi uniformu boje lavande, dok pripravnice imaju bijele komplete. Ovo je ozbiljan posao, odjel koji radi tek mjesec dana već sada funkcionira odlično i ponosna sam na sve svoje osoblje - kaže sestra Alerić, koja dodaje i kako ona cijeli život uniformu kupuje sama, ali se upravo ovih dana dijele uniforma prema zahtjevima novog pravilnika.

Jedna od djelatnica COHP-a također priznaje kako je papuče za rad na svom bivšem odjelu posljednji put dobila prije tri godine, a uniformu prije pet godina. - Bolnica nikada nije davala uniforme o svom trošku, već su se uniforme dobivale tek ako određeni odjel dobije donaciju neke tvrtke, kao što je to nedavno dobila Kirurgija - ističe ova medicinska sestra, te dodaje kako je od ustanove nad kojom je proglašena sanacija i koja gotovo cijeli svoj mjesečni budžet troši na plaće djelatnika teško očekivati i da će nabaviti uniformu za više od 3.000 zaposlenih.

Nefreteta Z.EBERHARD
U KBC-u SPLIT ZABRANJENE HLAČE
Sestre traže pokrivanje troškova za depilaciju nogu?!

Prema Pravilniku o osobnim zaštitnim sredstvima KBC-a Osijek, sestre KBC-a moraju imati svijetloplavu uniformu, glavne sestre tamnoplavu uniformu, njegovateljice bijelu uniformu, administracija bijelu uniformu sa žutom ruskom kragnom, a liječnici čisto bijele uniforme. Do sada je probleme imalo samo osoblje operacijskih dvorana koje je na bolničko dvorište izlazilo u zelenim uniformama, a prošle je godine medicinskim sestrama sugerirano da ne nose mrežaste čarape.

Zanimljivo je i kako je u KBC-u Split 2005. donesena odluka suprotna ovoj osječkoj. Naime, tada je ravnatelj spomenute bolnice sestrama zabranio nošenje hlača, a splitske su sestre tada od ravnateljstva ove bolnice tražile da bolnica snosi i troškove depilacije nogu.

Verica Alerić

glavna sestra Hitnog prijma

Preporuka je da sestre nose hlače kako im nitko ne bi prigovarao da su im suknje prekratke. A takvih je prigovora, vjerujte, bilo

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike