Regija
NAVALA NA POLICIJSKU AKADEMIJU

Svi bi u policiju, najviše Slavonci?
Za 325 mjesta stiglo 8.000 prijava
Objavljeno 11. lipnja, 2013.
Za svako od 325 mjesta konkuriraju 24 osobe

ŽUPANJA – Veliki interes građana polučio je natječaj MUP-a za upis 325 polaznika u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka u 2013./2014. godini.

- Na natječaj je pristiglo 7.807 zamolbi, a formalne uvjete natječaja zadovoljilo je 6.989 osoba. Uvjete natječaja po raznim osnovama (zamolba izvan roka, nepotpuna dokumentacija i prelazak dobne granice), nije ispunilo 818 osoba, ističe glasnogovornik MUP-a Dušan Miljuš.

U Policijskoj akademiji u Zagrebu u tijeku su provjere duševne i tjelesne sposobnosti kandidata koji dolaze iz svih dijelova Hrvatske. Svakodnevno ih pristiže stotinu, a rješava ih se - eliminacijom. Kandidati moraju imati završenu četverogodišnju srednju školu, ne smiju biti stariji od 28 godina na dan 2. rujna 2013. godine, moraju imati posebnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost, propisanu razinu tjelesne motoričke sposobnosti, a od njih se traži da su osobno dostojni za obavljanje policijske službe i da nisu članovi političke stranke. Odabir kandidata za upis u Program izvršit će se na temelju ostvarenih rezultata u dosadašnjem školovanju, rezultata provjere psihičke sposobnosti, indeksa tjelesne mase i tjelesne motoričke sposobnosti, testova opće informiranosti, stranog jezika (engleski/njemački) i informatičke pismenosti, motivacijskog razgovora, te rezultata provjere osobne dostojnosti i zdravstvene sposobnosti.

Prema neslužbenim informacijama, koje nam na naš upit u MUP-u nisu željeli niti potvrditi niti demantirati, najviše prijava stiglo je upravo iz Slavonije, a najmanji interes za zanimanje policajac navodno je u Istri i na dubrovačkom području, što i ne čudi i najbolji je pokazatelj socijalne slike u Hrvatskoj. I dok nezaposlenost u Slavoniji, koja grca u gospodarskim problemima i na samom je dnu razvijenosti, doseže rekordne razmjere, brojni građani u programu srednjoškolskog obrazovanja za zanimanje policajac vide šansu rješavanja vlastite egzistencije. Riječ je uglavnom o onima koji se nisu uspjeli upisati na željene fakultete, ili ih je u tome spriječila teška financijska situacija. Mladi ljudi svjesni su toga da im zapošljavanje u državnoj službi jamči sigurnost, redovnu i pristojnu plaću, što je velika prednost. Nakon završenog programa, koji će početi 2. rujna, polaznici će se primati u radni odnos u policijske uprave, odnosno u ostale ustrojstvene jedinice Ravnateljstva policije, sukladno potrebama službe. Prvo će odraditi vježbenički staž, a potom su u roku od šest mjeseci dužni položiti državni stručni ispit i provesti najmanje pet godina u MUP-u.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
nema novog natječaja

Iako se među kandidatima pojavila informacija da će svi oni koji nisu uspjeli proći na testiranju, novu šansu dobiti već u rujnu, kada će MUP raspisti novi natječaj, to nije točno. Naime, glasnogovornik Dušan Miljuš poručuje da novog natječaja neće biti.

Najmanji interes za zanimanje policajac navodno je u Istri i na dubrovačkom području

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike