Regija
33. TRADICIONALNA MANIFESTACIJA U BABINOJ GREDI

Konji bijelci naš su miraz Europskoj uniji
Objavljeno 9. lipnja, 2013.

BABINA GREDA – Konji su oduvijek bili i ostali simbol Babine Grede, Šokadije i Slavonije, potvrđeno je i jučer, na 33. kulturno-sportskoj manifestaciji Konji bijelci.

Ponosni Babogredci iznovice su pokazali svijetu što imaju i umiju, što su im u zalog ostavili njihovi stari da ljubomorno čuvaju i prenose s koljena na koljeno, s čime se godinama diče i prkose vremenu. Selo je poprimilo svečano ruho, prekrasna povorka 24 svatovske zaprege, ukrašene šlingerajima i šokačkim otarcima, sa snašama i baćama u tradicionalnom narodnim nošnjama prodefilirala je ulicama i potom se zaustavilo na hipodromu Ritić.

Načelnik Babine Grede Josip Krnić podsjetio je na to da Babogredci najbolje znaju što je život s konjima i ljubav prema očuvanju autohtonosti drevnih običaja. Izrazio je zadovoljstvo što sve više mladih u selu nabavlja nova grla, što je zalog za budućnost i siguran put prema 50. jubilarnim Konjima bijelcima. Najavio je da će sljedeće godine u dogovoru s predsjednikom RH Ivom Josipovićem u Babinu Gredu dovesti cijeli diplomatski kor, manifestaciju dići na višu razinu koja bi trebala postićii gospodarski učinak za selo.

Među mnoštvom gostiju, u ljepoti gizdavih lipicanaca i narodnog ruha uživali su i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, saborski zastupnik Damir Rimac, vukovarsko-srijemski dožupan Zdravko Kelić, načelnik PU Vukovarsko-srijemske Blaž Topalović i ostali uzvanici. Otvarajući Konje bijelce, ministar Jakovina je poručio da je riječ o jednoj od najljepših manifestacija u Hrvatskoj koja spaja kulturu, sport, tradiciju i ljubav prema zemlji.

– Za dvadesetak dana, kada uđemo u asocijaciju kojoj smo oduvijek pripadali, ovo će biti naš miraz Europskoj uniji, jer ljubav prema običajima i povijesti je ono što nas krasi. Mnogo toga može propasti, ali selo i običaji nikada neće izumrijeti i Hrvatska može biti ponosna na to što ima Slavoniju - poručio je Jakovina. Prije natjecanja konjogojaca u drevnim disciplinama vezanju repova, vožnji na paliji, teklićkom jahanju, prosudbena komisija izabrala je najljepše svatovske zaprege. Laskava titula najljepše od najljepših pripala je Babogredcu Kreši Petričeviću.M.Lešić Omerović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike