Regija
ŽUPANJCI SE VRATILI NA RUSKO TRŽIŠTE

Tri stotine novih kombajna žnjet će polja diljem Europe
Objavljeno 10. lipnja, 2013.

ŽUPANJA – Žetva i vršidba su pred vratima i u Same Deutz Fahr Žetelicama privodi se kraju ovogodišnja sezona u kojoj će biti proizvedeno 300 kombajna. Na temelju ostvarenog poslovnog rezultata može se reći da je riječ o jednoj od najuspješnijih sezona otkako je prije osam godina talijanska korporacija SDF preuzela tadašnju tvornicu poljoprivrednih strojeva i uređaja Đuro Đaković. Tehnički direktor Damir Kobaš ne krije zadovoljstvo, jer je unatoč krizi i u 2013. nastavljen uspješan trend poslovanja i povećanja proizvodnje.

– S obzirom na otežane uvjete proizvodnje i prodaje, te stanja na tržištu poljoprivrednih strojeva, mogu reći da smo dosta dobro prošli i da je ovogodišnja sezona proizvodnje kombajna još uspješnija od 2012., ističe Kobaš.

Povećana je interna proizvodnja, investirano u nove proizvode i razvoj nove tehnologije koji su preduvjet konkurentnosti na vrlo zahtjevnom tržištu. Više od 90 posto proizvedenih kombajna, koji su postali prepoznatljivi diljem Europe, završilo je u Njemačkoj, Francuskoj, Poljskoj, Španjolskoj i Italiji... Zbog neočekivanih problema u plasmanu kombajna na rusko tržište, tvornica je sredinom ožujka ostala bez dijela narudžbi, a dvadesetak sezonaca bez ugovora o radu. Problemi oko izvoza na rusko tržište nastali su zbog visokih uvoznih carina na kombajne. Naime, Rusija je postala članica Svjetske trgovinske organizacije, a u Same Deutz Fahr Žetelicama nadali su se da će im se time otvoriti golemo rusko tržište u koje su polagali velike nade, jer su Rusi bili izuzetno zadovoljni kvalitetom ranije isporučenih strojeva i povratne informacije s terena najavljivale su vrlo plodnu suradnju. Međutim, članstvo u WTO-u dovelo je do osjetnog povećanja uvoznih carina, čime je Rusija odlučila štititi svoje tržište i domaću proizvodnju, pa su kupci počeli otkazivati narudžbe. No, rješenje je nedavno ipak pronađeno.

– Dobra je vijest da su nam se Rusi vratili, stigle su narudžbe i odmah smo povukli sezonce kojima u travnju nisu bili produženi ugovori o radu. O proizvodnom planu za jesen za sada je još rano govoriti. Kupci se javljaju, šalju upite i zaprimili smo dosta prednarudžbi, i sada se čeka njihova potvrda. Više ćemo znati nakon završetka sezone žetve i vršidbe. U svakom slučaju dio sezonaca u rujnu će ponovno biti angažiran, poručuje Kobaš.

U razvoj i proizvodnju mnogo se investira, jesenas su lansirani novi proizvodi u svim serijama s najnovijim motorom norme euro III b. Na sljedećem sajmu u Hannoveru bit će predstavljen i redizajnirani vanjski izgled kombajna serije 60, koji čini više od polovine proizvodnog asortimana. Skori ulazak Hrvatske u EU, najavljuje Kobaš, pozitivno će se odraziti na poslovanje tvornice i donijeti brojne prednosti.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Na temelju ostvarenog poslovnog rezultata može se reći da je riječ o jednoj od najuspješnijih sezona

Nema selidbe u Srbiju

O mogućem preseljenju proizvodnog pogona u Srbiju, tvrdi, nikada nije bilo govora niti vlasnici o tome razmišljaju. Naprotiv, kao veliku prednost Hrvatske, vlasnici talijanske korporacije SDF ističu izuzetno kvalitetnu radnu snagu i radnike koji su vrlo pozitivno određeni prema proizvodu i poduzeću, tako da zaposlenici mogu biti mirni.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca