Novosti
VLADA I MINISTAR IGNORIRALI PROSVJED SELJAKA

Latin: Svi na nogama zbog tri posto plaća, a seljaku otimaju 36 posto!
Objavljeno 6. lipnja, 2013.
Jakovina: Isplatili smo dvije milijarde i 200 tisuća kuna, što nikada u hrvatskoj povijesti nije bilo isplaćeno

ZAGREB – Neslavno je završio jučerašnji odlazak seljaka okupljenih oko Hrvatskog seljačkog saveza i drugih udruga na Markov trg pred Vladu, sa zahtjevom da ih primi premijer Zoran Milanović, a u svezi njihovoga traženja isplate još 36 posto poticaja, tj. 700 milijuna kuna. Prema procjeni predsjednika Saveza Mije Latina, Milanoviću je pod prozor došlo oko 300 seljaka. Umjesto premijera i/li resornog ministra, pred njih je izišao samo službenik Vlade i poručio da se Milanoviću obrate pisanim putem.

– Danas se pokazala stvarnost, pokazalo se koliko ova vlada drži do hrvatskog sela. Bili smo prisiljeni doći pod premijerov prozor, jer nemamo nikakve komunikacije s resornim ministrom. Htjeli smo mu oduzeti samo 15 minuta njegovog dragocjenog vremena, no nije se udostojio ni proviriti kroz prozor, a kamoli sići ili nešto poručiti. Vladu ne zanima hrvatsko selo ni proizvodnja hrane. Ona je vjerojatno svoju strategiju usmjerila prema uvozu hrane nula kvalitete. Ako je tako, netko bi nam to trebao reći pa da se preorijentiramo, kaže Latin. Dodaje da se država ovih dana digla na noge zbog tri posto nečijih plaća, organizirani su prijami u Vladi, a, dodaje, kada je hrvatskom selu oteto 36 posto poticaja, to nikoga ne zanima.

Upitna žetva

– S obzirom na aktualne padaline i upitnu žetvu i stanje proljetnih kultura, hrvatsko selo ne može bez tih 36 posto, kaže Latin.

Sudionici jučerašnjeg okupljanja na Markovom trgu obratit će se Europskoj komisiji. “Nemamo mi nekih iluzija da će ona riješiti naš problem, no naša je moralna obveza da ju upoznamo o tome – o tome da ova vlada ne drži do sela, da tu vladu, koja će RH 1. srpnja uvesti u EU, čine lažovi i prevaranti”, oštar je Latin. Na upit o eventualnim prosvjedima, kaže: Sigurno ćemo traktorima u EU, a na koji način – vidjet ćemo!

“Neka sebi režu plaće”

"Spremni smo se odreći tri posto, ali ne 40 posto poticaja", rekao je predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Požeško-slavonske županije Dragutin Dukić. "Ne možemo mi biti ti koji će zemlju izvući iz krize", kaže on.

"Neka sebi režu plaće 40 posto pa će i hrvatski seljak i hrvatski građanin vidjeti da hrvatski seljak nije parazit. Da nije štetnik ovome društvu, nego da jednostavno želi i da mora on i njegova obitelj egzistirati", rekao je Dukić. Kaže da seljaci nisu nikada manje ni nikada kasnije dobili poticaje. "Vlado, razmisli o svojim potezima, jer ćemo mi morati razmisliti o svojim", zaključio je Dukić.

Suzana ŽUPAN
Jakovina: Nikada nije učinjeno za seljaka kao do sada

“Hoćete li mi reći koji je argumentirani razlog prosvjeda? To što smo do 15.5. isplatili gotovo dvije milijarde i 200 tisuća kuna, što nikada u hrvatskoj povijesti nije bilo isplaćeno", odmah je uzvratio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji kaže da ne prosvjeduju istinski poljoprivredni proizvođači, nego samo manji dio seljaka. "Još ću jednom napomenuti - kad sam postao ministar dočekali su me dugovi od 2007., 2008., 2009., uključujući kompletnu 2011. godinu. Kroz 2012. godinu 'očistili' smo sve potpore, a u ovoj godini isplaćujemo potpore za 2012. godinu. Do 30. lipnja bit će isplaćena i zadnja lipa obveze koju imamo i koju smo predvidjeli proračunskim sredstvima", poručio je Jakovina. Nikada, objasnio je ministar, nisu isplaćeni poticaji 100 posto nego prema onome kako je planirano u proračunu. Osjetljiviji su dobili nešto više, a ostali su dobili između 65 i 75 posto iznosa potpora. "Ispunili smo sve što smo rekli da ćemo učiniti za pomoć poljoprivrednicima", rekao je Jakovina.(ms)

300

seljaka okupilo se pod prozorom Vlade RH

Možda ste propustili...

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament

HRVATSKI GRAĐANI PLAĆAJU MANJE OD VEĆINE EUROPLJANA

Kućanstvima cijena plina i struje među najnižima u EU-u