Regija
DAN POLJA ULJANE REPICE TVRTKE PIONEER

Predstavili desetak vrsta hibridnih sorti repice
Objavljeno 7. lipnja, 2013.

KUTJEVO – U organizaciji tvrtke Pioneer, glavnog regionalnog proizvođača i distributera sjemenske robe u proizvodnji kukuruza, uljane repice, soje i suncokreta, na parcelama Radne jedinice Ovčare kombinata Kutjevo d.d. predstavljeno je desetak vrsta hibridnih sorti uljane repice.

Prezentacija na otvorenom okupila je tristotinjak poljoprivrednih proizvođača, distributera i predstavnika trgovačkih društava, kojima su se u uvodnom dijelu obratili predstavnici tvrtke Pioneer Marko Jukić, Bruno Zucić, Predrag Švarc i Mario Baćani. U ime Požeške županije nazočne je pozdravio zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović, a kao domaćin glavni direktor Kutjeva d.d. Mladen Itrak.

O tehnologiji proizvodnje nasada repice govorio je Vilim Budišćak, a voditelj marketniga tvrtke Pioneer Mario Baćani posjetiteljima je predstavio svojstva svake od zasađenih hibridnih vrsta. Prema njegovim riječima, o kvalitetnom odabiru hibrida uvelike ovisi i visina prinosa po obrađenom hektaru, a na području Hrvatske provjereno su najbolji hibridi Pioneer Maximus PR44D06, PR46W14 i PR46W21.

Ratari će sjetvu uljane repice početi krajem kolovoza, a sjetva srednjih i kasnijih sorti obavljat će se tijekom rujna i prve polovine listopada. Uljana repica sve je zastupljenija biljka u ratarskoj proizvodnji, a osim u proizvodnji jestivog ulja koristi se i kao sirovina u proizvodnji pogonskih goriva. H. Kusik

Možda ste propustili...

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE OVISNOSTI VPŽ-A

Novi je predsjednik Siniša Brlas

Najčitanije iz rubrike