Osijek
PROSLAVA 150. OBLJETNICE ŠKOLE

OŠ Svete Ane pohađali i Strossmayer, Ružička, Cesarić, Njikoš i Bordo
Objavljeno 6. lipnja, 2013.

Osnovna škola Svete Ane koju su, između ostalih, pohađali Josip Juraj Strossmayer, Lavoslav Ružička, Dobriša Cesarić, Julije Njikoš i Borivoj Dovniković Bordo, jučer je svečano obilježila 150 godina svog djelovanja. Naime, riječ je o najstarijoj osječkoj osnovnoj školi u Gornjem gradu, a školska zgrada u Aninoj ulici, u kojoj se i sada nalazi ova škola, sagrađena je 1863. godine. Škola je tada imala deset učionica i tri učitelja, te je nosila naziv Narodna škola, a naziv Anina škola dobila je 1896. Danas škola ima ukupno 37 zaposlenih, 15 razrednih odjeljenja i 210 učenika, a nositeljica je Unicefove plakete "Škola bez nasilja ", te je 2007. postala članica Mreže škola bez arhitektonskih barijera.

- Naša škola već 150 godina potvrđuje vrijednost svega onoga što čini posao učitelja, a naši učenici i učitelji čuvari su tradicije i promicatelji onoga što donosi budućnost. Posebno smo ponosni i našim posljednjim priznanjima, pa smo tako na početku ove školske godine osvojili 1. mjesto u Hrvatskoj s našom web stranicom, a kraj godine donio nam je radost, jer smo četvrti put državni prvaci s našim školskim zborom, naglasila je na svečanosti Marija Anić, ravnateljica OŠ Svete Ane.

Na ovoj je značajnoj obljetnici sadašnjim i umirovljenim djelatnicima ove stare osječke škole čestitao i župan Vladimir Šišljagić, te ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, a škola je ovom prilikom predstavila i dvije posebne brošure. Riječ je o brošuri pod nazivom “Perivoji očuvani za nas” koji su priredili učenici iz skupine “Ekolozi” pod vodstvom učiteljice Adele Hegediš, te brošurica o Povijesti Osnovne škole Svete Ane. Inače, ova škola zapravo nastavlja tradiciju Prve pučke škole u Gornjem gradu koja djeluje od 1720., a čime i povijest ove škole zapravo seže 293 godine u prošlost. N. Z. Eberhard

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike