Regija
USJEVI NA POLJIMA VUKOVARSKE ŽUPANIJE

Obilne kiše najteže podnosi šećerna repa
Objavljeno 6. lipnja, 2013.

ŽUPANJA – Nakon katastrofalne suše koja im je lani desetkovala prinose i bacila ih u veliki minus od kojeg se još uvijek oporavljaju, poljoprivrednici u Vukovarsko-srijemskoj županiji strahuju da će ove godine stradati od prekomjerne količine padalina.

- Unatoč obilnim i čestim padalinama, usjevi relativno dobro izgledaju, iako na nekim površinama povremeno još leži voda - ističe Luka Lešić, viši stručnjak za ratarstvo Poljoprivredno-savjetodavne službe Vukovarsko-srijemske županije. Smatra da su padaline u svojoj korisnosti dosegnule vrhunac te bi svaka daljnja obilnija kiša usjevima mogla više štetiti nego pomoći. Upozorava kako je ječam posljednjih dana promijenio izgled i dobar dio je polegao, a osim kiše uzrok može biti i nepravilna gnojidba te bolest. Pšenice, prema Lešićevim riječima, izgledaju bolje, ali i na njima će se, uvjeren je, pokazati šteta od vode.

– Pšenica ulazi u mliječnu zriobu, prema svom biološkom završetku, a to je zrelost. Za sada izgledaju dobro, očekujemo da će žetva biti zadovoljavajuća - ističe Lešić.

Učestale kiše najteže podnosi šećerna repa.

– Smisao proizvodnje je u proizvodnji korijena koji je u zemlji. A zemlja je sada puna vlage pa repa vratom i glavom bježi iz vode, želi se spasiti, ne ugušiti se u toj silnoj vodi. Na kraju se dogodi da imamo dugačak vrat s velikom glavom i korijen sa smanjenom digestijom te veliki postotak odbitka jer u glavi i vratu ima vrlo malo sladora - upozorava Lešić, koji se nada kako će se vremenske prilike ipak stabilizirati, a nebo zemljoradnicima podariti mogućnost za uspješnu godinu. M. Lešić Omerović

Kukuruz, soja i suncokret

Što se, pak, kukuruza tiče, ovo mu vrijeme odgovora. Ranija sjetva već je ušla u fazu ranog porasta i sada bi mu odgovaralo razdoblje bez kiše. Problem može biti korov koji raste brže od kukuruza pa će ga trebati zaštiti pripravcima jer zbog vode nije moguće ući u polje. U dobrom su stanju i soja i suncokret, kojima vremenske prilike za sada također odgovaraju i poljoprivrednici se mogu nadati dobrim prinosima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana