Novosti
SPOLNA STRUKTURA NA ČELNIM MJESTIMA

Gradove, općine i županije vodi 538 muškaraca i samo 38 žena
Objavljeno 5. lipnja, 2013.
Samo su se u Varaždinskim Toplicama u drugom krugu sučelile dvije žene

Vezani članci

PRAVOBRANITELJICA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA:

Osječanke povezane kroz ženske udruge

PRIMOPREDAJA VLASTI NAKON LOKALNIH IZBORA

Antonija Jozić preuzela Pleternicu

ZAGREB/OSIJEK - Broj žena na čelnim mjestima u općinama, gradovima i županijama nakon ovih lokalnih izbora nešto je veći nego nakon izbora 2009. godine, ali su žene na tim položajima i dalje iznimno malobrojne.

U samo 38 općina, gradova i županija na čelu će biti žene, a to je samo 6,6 posto od 576 jedinica lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj. Nakon izbora prije četiri godine za vodeće izvršne pozicije žene su se izborile u 28 županija, gradova i općina, odnosno njih 4,8 posto. Na čelu županija nema nikakvih promjena. Prije četiri godine jedna žena izabrana je za županicu, sada je jedna žena izabrana za županicu, a u oba slučaja riječ je o Marini Lovrić Merzel iz SDP-a u Sisačko-moslavačkoj županiji. Broj gradonačelnica povećan je sa šest na 11, a broj općinskih načelnica povećan je s 21 na 26. Žene su, dakle, na čelu 8,6 posto hrvatskih gradova i na čelu 6,1 posto općina. U Bjelovarsko-bilogorskoj, Ličko-senjskoj i Virovitičko-podravskoj županiji ni jedna žena nije izabrana na čelno mjesto. Sisačko-moslavačka županija jedina je kojom na neki način dominiraju žene. Osim spomenute županice, mandat je osvojila Kristina Ikić Baniček iz SDP-a koja će biti gradonačelnica Siska. S obzirom na broj općina i gradova, žene su najuspješnije bile u Šibensko-kninskoj županiji. Na izborima su pobijedile Josipa Rimac u Kninu, Branka Juričev Martinčev u Vodicama i Sandra Jakelić u Rogozinici, a sve su iz HDZ-a. Kandidatkinje iz samo tri stranke bit će gradonačelnice, a najviše ih je iz SDP-a. Članice te stranke pobijedile su u pet gradova i jedine su koje će biti gradonačelnice u županijskim središtima jer je SDP-ovka, osim u Sisku, pobijedila i u Koprivnici. HDZ-ove su pobijedile u četiri grada, a HNS-ovke u dva. Slučaj Varaždinskih Toplica gdje je u drugom krugu pobijedila HNS-ova Goranka Štefanić jedinstven je u Hrvatskoj. To je jedini grad u kojem su u drugom krugu bile dvije žene. Štefanić je pobijedila Dragicu Ratković iz HSLS-a.

Na razini općina najviše su uspjeha imale HDZ-ove koje su pobijedile u njih devet. Članice SDP-a i HSS-a pobijedile su u četiri općine, HNS-ovke i kandidatkinje grupe birača u po tri. U dvije općine pobijedile su HDSSB-ove, a IDS-u je pobjedu na lokalnoj razini donijela jedna žena.

Igor BOŠNJAK/Tihomir PONOŠ

11

gradonačelnica je u Hrvatskoj

U SLAVONIJI SEDAM NAČELNICA

Sedam žena - pobjednica u općinama je iz Slavonije i Baranje. Dvije HDSSB-ove načelnice općine su Jasna Matković u Općini Punitovci i Irena Mikšić Brezina u Općini Trnava, koja je ostvarila još jedan mandat ispred tri muška protukandidata. Tri slavonske načelnice ima HDZ s koalicijskim partnerima. U Općini Vrpolje Ankica Zdunić prvi krug je lako riješila, unatoč 5 muških protukandidata, s 57,79 posto glasova, Antonija Jozić pomela je konkurente u prvom krugu sa 64 posto u Općini Pleternica, dok je Tanja Paša u Općini Lovas bila jedini kandidat, i dobila 88,25 posto glasova onih koji su izišli na izbore. Jednu načelnicu dao je i slavonski HNS - Vera Bošnjak u drugom je krugu u Slavonskom Šamcu pobijedila HSP-ovog protukandidata s 55,95 posto glasova, dok je u Općini Velika Kopanica slavila Ružica Vukovac, kandidatkinja grupe birača, pobijedivši već u prvom krugu tri muška protukandidata.

Možda ste propustili...

DAVORKO VIDOVIĆ PREDSJEDNIK SOCIJALDEMOKRATA

Mnogi se pribojavaju našeg izlaska na političku scenu

TRŽNICA UPOZORAVA NA KATASTROFALNE POSLJEDICE SUŠE

OPG-ovci: U zimu i proljeće teško će se dolaziti do hrane

PREDSJEDNIK ZORAN MILANOVIĆ

"U požaru mislite na sebe i obitelj"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA BOLNIČKOM JE LIJEČENJU 612 PACIJENATA

U Hrvatskoj 629 novih slučajeva zaraze, 12 umrlih

2

BLAGDAN VELIKE GOSPE OBILJEŽEN U MARIJANSKIM SVETIŠTIMA

Vjernici i štovatelji Gospe od Utočišta nakon dvije godine u velikom se broju vratili aljmaškom svetištu

3

VJERNICI DILJEM HRVATSKE HODOČASTE U MARIJANSKA SVETIŠTA

Blagdan Velike Gospe ili Uznesenja Blažene Djevice Marije