Regija
3. MEĐUNARODNA LIKOVNA KOLONIJA U ŽUPANJI

Više od 20 slikara družilo se i stvaralo
Objavljeno 4. lipnja, 2013.

ŽUPANJA – Županja je proteklog vikenda bila domaćin 3. Međunarodne likovne kolonije u organizaciji Likovne udruge Županja 08. na kojoj je sudjelovalo više od 20 akademskih i amaterskih slikara iz Mađarske, Austrije, Srbije, Vojvodine, BiH te domaći predstavnici iz Županje, Vinkovaca, Osijeka i Vukovara. U prostoru ugostiteljskog objekta Štagalj i Etnopub koloniju su otvorili županjski slikar Antun Balentović-Tundač i Josip Horvat, predsjednik Croarta iz Subotice.

- Drago nam je što je jedna zanimljiva ideja, nastala na likovnoj koloniji u Baranji, u razgovoru sa Županjcem Antunom Balentovićem, evo već treću godinu kolonija. Dogovorili smo se da se svake godine sastajemo i ostavimo trajno svjedočanstvo o učenju, druženju i stvaranju. Drago mi je što radost i ljepotu stvaranja iz godine u godinu s nama dijeli i sve više prijatelja iz susjednih država - kazao je Horvat.

U opuštenoj atmosferi svaki je slikar svoju inspiraciju pretakao na platno – motivi su bili po slobodnom odabiru, a tehnike različite, što je posljedovalo dobivanjem raznolike i bogate zbirke djela. Predsjednik LUŽ-a 08 Zlatko Kokanović izrazio je zadovoljstvo što su slikari ponovno došli u Županju osjetiti duh Slavonije i dva dana uživati u slikanju, druženju i tamburaškoj glazbi.

– U Županju rado dolazim, radujem se susretu s ovim divnim ljudima i umjetnicima i već treći put uživam u koloniji i gostoljubivosti po kojoj su Županjci nadaleko poznati - kazala je Olga Rajković iz Beograda.

I Geza Verebeš iz Subotice rado se odazvao pozivu organizatora jer je, kaže, riječ o koloniji koja se ne propušta.

A lipanjski susreti slikara uvelike su obogatili kulturni život Županje i Županjaca.

– Likovna udruga Županja osnovana je 2008. godine i s ponosom mogu reći da smo doživjeli procvat u likovnosti - ističe predsjednik Komisije za kulturu grada Županje Zvonimir Stjepanović. Slikari su dva dana stvarali 50-ak umjetničkih djela koja ostaju u fundusu galerije LUŽ-a, gdje su izložene i slike s prve dvije kolonije, i Grada Županje. M. Lešić Omerović

Kolonijom spojiti županije

Idejni začetnik međunarodne likovne kolonije u gradu na Savi Antun Balentović-Tundač ističe da se radi i na osnivanju krovne slavonsko-baranjske kolonije. “Kolonija u Županji sve više dobiva na značenju jer nam se javljaju slikari iz drugih gradova koji nam se žele priključiti. Cilj mi je spojiti županije, dogovoriti suradnju i okupiti slikare, što će dodatno obogatiti slavonsku kulturnu scenu, a potporu očekujemo i od Ministarstva kulture”, ističe Tundač.

Najčitanije iz rubrike