Regija
PROJEKT VRIJEDAN 3,5 MILIJUNA EURA

Razminiranje granice u općinama Petlovac, Draž i Donji Miholjac
Objavljeno 3. lipnja, 2013.

UDVAR - U mađarskom pograničnom mjestu Udvar jučer je svečano obilježen početak radova na razminiranju mađarsko-hrvatske granice (s mađarske strane) u okviru projekta pod nazivom HU-HR Rehabilitation of land mine contaminated sites in the Drava-Danube area (Obnova minski zagađenih površina na području Drave i Dunava). On se financira iz fondova EU u okviru programa IPA komponenta II - prekogranična suradnja.

Projekt je ''težak'' 3,5 milijuna eura, a zanimljivo je da je na natječaju raspisanom u susjednoj državi posao dobila zagrebačka tvrtka DOK-ing, čiji su djelatnici jučer prezentirali rad strojeva za razminiranje. Prezentaciji su nazočni bili brigadni general, Jozsef Dakos, ravnatelj policije pokrajine Baranya, Gyorgy Bozsing, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje, Miljenko Vahtarić te direktori tvrtki DOK-ing i Istraživač.

Kako saznajemo od Dubravka Krušarovskog iz HCR-a, cilj projekta je stvoriti sigurno okruženje u regiji oko Dunava i Drave, te njezin ravnomjerni razvoj. Radovi na razminiranju s hrvatske strane granice već su počeli, a minama je zagađeno približno 66 hektara površina na području općine Petlovac i grada Donjeg Miholjca, te 90 hektara na području općine Draž. Nositelj hrvatskog dijela projekta je nuštarski Istraživač, a podizvoditelj je konzorcij na čelu s DOK-ingom.

Ako ne bude problema, radovi na razminiranju trebali bi biti gotovi za dvije godine. Nositelj cijelog projekta je HCR a partneri MUP, Osječko-baranjska županija i mađarska Županija Baranya.I.Getto

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike