Regija
POSLJEDNJE UPOZORENJE MINISTRU

Pred blokadom sanitetski
prijevoz u cijeloj Hrvatskoj?
Objavljeno 4. lipnja, 2013.
Rok za vraćanje koeficijenata vozačima je 15. lipnja

ŽUPANJA – Vozači saniteta poslali su posljednje upozorenje ministru zdravlja Rajku Ostojiću – ako se do 15. lipnja ne korigira Uredba o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama, zbog koje im je od 1. ožujka plaća smanjena za čak 22,5 posto i ne vrati im se dosadašnji koeficijent, kreće blokada sanitetskog prijevoza od Dubrovnika do Vukovara, doznajemo od vozača saniteta Franje Šerbetara iz Županje.

Problem je nastao izdvajanjem Hitnih medicinskih pomoći iz domova zdravlja, pri čemu su vozači saniteta degradirani i zakinuti. Koeficijent 0,951 vozačima Hitne je ostao, dok je vozačima u sanitetu on smanjen na 0,776 , a plaća im je i dodatno smanjena za tri posto i iznosi oko 3.800 kuna bruto. Ogorčeni su i tvrde da koeficijent složenosti posla za vozače u službi sanitetskog prijevoza nije u skladu s obujmom posla i odgovornosti koju obavljaju. Ističu da vozač u službi sanitetskog prijevoza sudjeluje u timu s medicinskim tehničarom koji je određen Ugovorom s HZZO-m te pri prijevozu i prenošenju pacijenata u slučaju izostanka medicinskih tehničara, vozač obavlja 50 posto medicinskih usluga, kao vozač pratitelj. Vozači napominju da sudjeluju u hitnim prijevozima životno ugroženih pacijenata po nalogu liječnika, a mjesečno prevale i do 7.200 kilometara, dok vozači Hitne u prosjeku odvezu 1.200 kilometara.

- Smatramo da smo ovim novim koeficijentom omalovaženi i diskriminirani u odnosu na vozače Hitne pomoći zbog opsega i odgovornosti našeg posla - kaže Šerbetar, dodajući da su nepravedno izostavljeni s popisa kao radnici koji sudjeluju u pružanju zdravstvene zaštite. Zakinuti su i svrstani u isti koš s radnim mjestima domara i dostavljača, koja za razliku od njih nemaju nikakvog dodira sa pacijentima. O svemu tome vozači su posljednjih mjeseci upozoravali i nadležne u ministarstvima zdravlja, uprave i rada i mirovinskog osiguranja, ali na njihove dopise do danas još nitko nije reagirao.

– Jučer smo poslali posljednji dopis ministru zdravlja Rajku Ostojiću i zatražili ispravljanje propusta, a ako nas i ovaj put bude ignorirao i ogluši se na naše zahtjeve, neće nam preostati ništa drugo nego svoja prava izboriti štrajkom - upozorava Šerbetar.

Pacijenti u županjskoj Posavini koji svakodnevno koriste usluge sanitetskog prijevoza Doma zdravlja, posebice sela u Cvelferiji, zabrinuti su i strahuju što će biti s njima ako dođe do štrajka vozača.

Ravnateljica Doma zdravlja u Županji Luca Lešić, zamoljena da prokomentira najavu blokade sanitetskog prijevoza, ističe da se u aktivnosti sindikata ne želi miješati. Pojašnjava da problem nije u primjeni koeficijenta, jer Dom zdravlja mora poštovati naputak Ministarstva, nego u samoj Uredbi.

– Vozači imaju svoje zakonsko pravo izboriti se za svoj status. Moram reći da sam njihovim radom izuzetno zadovoljna, ispunjavaju sve svoje obveze, poštuvaju se svi ugovoreni termini, rade i hitne vožnje i vikendima i blagdanima. Zbog starije populacije i socijalne slike na našem području imaju puno prekovremenih vožnji i uvijek su na raspolaganju pacijentima i nikada nisu zakazali - ističe ravnateljica Lešić.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Bolesnici na strani vozača

- Nadamo se da će ministar reagirati i dečkima vratiti ono što zaslužuju, jer bez njih i njihove pomoći, mi teški bolesnici, kojima dijaliza život znači, uopće ne bismo mogli funkcionirati. Ako vozači budu štrajkali, ne znam što ćemo, jer alternativog prijevoza nemamo - uplašeni su bubrežni bolesnici s istoka županjske Posavine.

Najčitanije iz rubrike