Regija
CD MARIJANSKIH PJESAMA IZ BARANJE

Pučke pjevačice iz Petarde - čuvarice
kršćanske vjere, nade i šokačkih pismica
Objavljeno 3. lipnja, 2013.
POKRETAČ I IDEJNI ZAČETNIK CIJELOG PROJEKTA JE ETNOLOG KRUNOSLAV ŠOKAC

BARANJSKO PETROVO SELO – U petak je svečano je promoviran prvi CD marijanskih napjeva iz Baranje pod nazivom „Marijo, o mili glas“ u izvedbi pučkih pjevačica crkve svetog Lovre iz Baranjskog Petrovog Sela.

Ovaj prvi glazbeni zapis ovakvog tipa u Baranji, ali i jedan od rijetkih u Hrvatskoj, iznimno je značajan zbog činjenice što je upravo pučko crkveno pjevanje s područja Baranje stavljeno pod zaštitu UNESCO-a, kao zaštićena nematerijalna kulturna baština, pa ne čudi što je realizaciju ovog materijala uz Općinu Petlovac, prepoznalo i potpomoglo i Ministarstvo kulture RH, Hrvatsko društvo skladatelja, Đakovačko-osječka nadbiskupija te Osječko-baranjska županija.

Idejni začetnik projekta je etnolog Krunoslav Šokac, rođeni Petarac i član ansambla „Lado“, koji je nakon dugogodišnjeg prikupljanja glazbenog materijala prema kazivanju pučkih pjevačica Eve Filaković-Ižakove, Eve Bošnjak-Šarčeve i Kate Katičić-Katičine, odlučio pokrenuti projekt i posvetiti ga svojem djedu Pavi Šokcu, dugogodišnjem petaračkom kantoru (crkvenom orguljašu).

Kako je naglasio na promociji CD-a Krunoslav Šokac, “ovi napjevi istaknuti su segment hrvatske crkvene glazbe u kojem se zrcali, u hrvatskom narodu duboko ukorijenjena pučka pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji. Na području Baranje, u selima naseljenim šokačkim stanovništvom, bili su jedan od značajnijih simbola nacionalnog identiteta, to više što je Baranja stoljećima, u političkom i crkvenom smislu, bila odvojena od ostatka hrvatskog etničkog korpusa i u sastavu Pečujske nadbiskupije, Baranja je bila do 1972. godine. Pod utjecajem suvremenih glazbenih kretanja u liturgiji, pučki napjevi izvode se sve rjeđe i pomalo padaju u zaborav, a kantori i pjevači, kao nositelji stoljetnih tradicija, ne prenose melodije i stihove na mlađe naraštaje“, pojasnio je razloge pokretanja ovog projekta. On je osim 20 napjeva koji se nalaze na CD-u, prikupio još 17 autohtonih napjeva koji će biti vrijedan materijal za neki novi CD.

Uz Šokca, na promociji su govorili u ime nakladnika izdanja predsjednik KUD-a „Seljačka sloga“ Baranjsko Petrovo Selo Pavo (Marin) Franjin i ravnatelj Centra za kulturu Belog Manastira Edo Jurić. Njima se pridružio i prof. Ivica Ivanković, urednik Redakcije narodne glazbe Glazbenog programa Hrvatskog radija jer je cijeli materijal snimljen u izvornom ambijentu, u župnoj crkvi u Baranjskom Petrovom Selu, u suradnji s Redakcijom narodne glazbe Glazbenog programa Hrvatskog radija.

U nadahnutom predgovoru ovom izdanju, prof. Ivanković je izrazio divljenje zbog činjenice da „ni nakon ratnog vihora, ni nakon silnih kušnji Svevišnjega, u Baranji nisu zamrle vjera i nada, a ni prilipe pismice kojih je povelik broj upućen nebeskoj Majčici… Ovdje smo imali čast upoznati vrle i predane čuvarice vjere, nade i šokačkih pismica, koje su složnim glasovima ispjevale neke od najstarijih i najljepših marijanskih pjesama. Njihov pjev i te glazbene vrednote ostat će trajno zabilježeni za našu glazbenu povijest“, naglasio je Ivanković.

Lidija ANIČIĆ

PUČKO CRKVENO PJEVANJE S PODRUČJA BARANJE POD ZAŠTITOM JE UNESCO-a, KAO ZAŠTIĆENA NEMATERIJALNA KULTURNA BAŠTINA

TKO JE JOŠ PJEVAO

Na CD-u su u svojim tradicijskim nošnjama i uz pratnju tamburaša petaračkog KUD-a, nekolicinu pjesama s nosača zvuka izvele i pučke pjevačice: Marija Bačić, Marta Bajt, Marta Bognar (Živkova), Eva Ivanović (Živkova), Silvija Ivičić, Kata Katičić (Katičina), Marija Kovač (Klarićeva), Blažica Kuna (Acikina), Ana Pavlović (Šarčeva) i Anka Šokac.

Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana