Novosti
NEMAJU ZA RATE

Građani i tvrtke bankama ne mogu vratiti 41,5 milijardi kuna kredita
Objavljeno 1. lipnja, 2013.
Posljedica su najčešće ovrhe i blokade računa građana i tvrtki

ZAGREB - Građani i poduzeća ukupno ne mogu vratiti 41,47 milijardi kuna kredita bankama, pokazali su to najnoviji podaci Hrvatske narodne banke o kvaliteti kredita po sektorima s 31. ožujka ove godine. U odnosu na kraj 2012., riječ je o novom porastu nenaplativih kredita za dodatne dvije milijarde kuna u samo tri mjeseca. Naime, krajem prosinca nenaplativi su krediti iznosili 39,6 milijardi kuna, dok je njihov udjel u ukupnim bio na 13,93 posto. Kako nenaplativi krediti rastu mnogo brže od ukupnih, njihov se udjel u ukupnima konstantno povećava, pa je s kraja ožujka narastao na 14,57 posto. U tih 41,47 milijardi kuna loših kredita, čak 28,64 milijardi kuna otpada na tvrtke, koje tako ne mogu vratiti čak 26,24 posto odobrenih im kredita, što znači da se ne naplati svaki četvrti do treći kredit poduzećima. Građani, kao bankarski klijenti, ne mogu pak vratiti 12,17 milijarde kuna kredita što je 9,67 posto ukupno im odobrenih kredita, pa u tom sektoru nenaplaćena ostaje svaka deseta kuna. Posljedica su naravno brojne ovrhe i sve više blokiranih računa.

Unutar kredita građanima najlošija je naplata hipotekarnih, čak 24,6 posto ih je nenaplativo, no njih najmanje i ima. Nenaplativih je 6,36 posto ukupnih stambenih kredita, potom 4,71 posto autokredita, te 4,49 posto kartičnih kredita. Što se tiče prekoračenja po transakcijskim računima, koje je ministar Linić htio ograničiti, njihova se naplata pogoršava i gotovo ih je 15 posto u crvenom. Gotovinskih nenamjenskih kredita nenaplativo je 9,07 posto, dok je unutar svih ostalih, a prije svega su tu razne vrste potrošačkih kredita, nenaplativo njih čak 23,5 posto. Što se tiče države, odnosno državnih jedinica, udjel djelomično nadoknadivih i potpuno nenadoknadivih kredita iznosi samo 0,24 posto (91 milijun kuna).

Brojke dakle pokazuju da se stanje u naplati konstantno pogoršava. Svoje tekuće obveze i kreditne rate sve teže podmiruju i tvrtke, a onda i građani koji sve teže spajaju kraj s krajem. Stanje na tržištu rada trebala bi malo popraviti turistička sezona, no to neće riješiti strukturne probleme nagomilane u domaćoj privredi koja, sudeći prema najnovijim podacima o padu BDP-a u prvom kvartalu 2013., još nije uspjela napraviti iskorak. Neku nadu možda može pružiti činjenica da su u prvom kvartalu nešto porasli ukupni krediti (s 283,9 milijardi kuna krajem 2012. na 284,6 milijardi krajem ožujka 2013.), no s obzirom na to da njihov pad na godišnjoj razini iznosi oko 11 milijardi kuna (krajem ožujka 2012. bili su na 295,6 milijardi kuna), riječ je o minimalnim pomacima. Za usporedbu s prijekriznim godinama, krajem 2008. ukupni su krediti iznosili 252,7 milijarde kuna, a u tome je nenaplativih bilo 12,5 milijardi. Znači da su ukupni u četiri krizne godine porasli 12,6 posto, dok su nenaplativi gotovo učetverostručeni.

Aneli DRAGOJEVIĆ MIJATOVIĆ

24,6%

hipotekarnih kredita je nenaplativo

Pada dobit banaka

Hrvatska narodna banka očekuje da će se naplata i dalje pogoršavati, a posebno je brine činjenica što je veliki broj kredita pokriven kolateralima u obliku nekretnina čije tržište je kompletno zamrznuto. U tom svjetlu, regulator od banaka traži četiri milijarde kuna novih rezervacija, što je razina njihove prosječne godišnje dobiti, a kako bi sustav zadržao postojeću razinu stabilnosti. U prva tri mjeseca ove godine banke su neto zaradile 773 milijuna kuna, a lani u prvom kvartalu 1,01 milijardu kuna, što znači da im dobit pada po stopi od 30-ak posto.