Regija
UKLONJENA S FACEBOOKA

Policija ušla u trag pokretačima stranice?
Objavljeno 31. svibnja, 2013.
Od novinara traženo 200 eura za ime autora grupe

VINKOVCI – Nakon više od 20 dana tijekom kojih je PU vukovarsko-srijemska zaprimila brojne dojave i zahtjeve uznemirenih građana za uklanjanjem grupe naziva “Vinkovačke kurve”, stranica je napokon uklonjena s Facebooka. Poražavajuća je brojka od čak tri tisuće posjetitelja stranice, što tinejdžera, što starijih. A dokle seže drskost osobe, ili više njih, koja se krije iza stranice, pokazuje i poruka koja je neposredno prije uklanjanja profila upućena policiji: “Nemojte trošiti vrijeme i novac za istragu administratora ove stranice. Nepotrebno je i žalosno što se u ovoj državi više istina ne smije reći bez skrivanja identiteta”, zaključuju “uz pozdrav”: “Ubijte se!”, što je svojim lajkom podržalo više od 700 posjetitelja. Roditeljima djevojaka pak poručeno je da bi trebali biti zahvalni što im otvaraju oči pokazujući im tko su zapravo njihova djeca.

Po vinkovačkim kuloarima krenule su priče o tome kako je policija na tragu pokretačima ove vulgarne grupe koja je zloporabila društvenu mrežu. Priča se kako je svemu kumovalo nekoliko djevojaka koje su se uz pomoć jednog prijatelja, kojemu je informatika jača strana, odlučile obračunati s konkurencijom. Navodno je uspio vrlo vješto sakriti svoju IP adresu, što je otežalo posao istražiteljima.

- IP adresa je kao telefonska kartica za “zvanje preko interneta”. Ona je vaš internetski otisak. To je niz jedinstvenih brojeva koji identificiraju vašu mrežu i vas. Web stranice koriste IP adrese da bi se pratilo tko dolazi na njih. Postoji mnogo aplikacija za skrivanje IP adrese tako da je nekim slučajevima vrlo teško ući u trag, ali ne i nemoguće - pojašnjava informatički stručnjak iz Županje.

Pojedinci u Vinkovcima znaju tko je pokretač grupe, a za informaciju o imenu i prezimenu od jedne su novinarke tražili 200 eura. Službenih informacija za sada nema. Glasogovornica PU vukovarsko-srijemske Marijana Maja Barbarić, kratko nam je rekla da je policija odradila svoj dio posla i da je sada na potezu Državno odvjetništvo. Neslužbeno doznajemo da će s rezultatima istrage ovih dana izići u javnost i tako poslati poruku svima onima koji zlorabe društvene mreže da neće proći nekažnjeno.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Facebook zapisi zauvijek

Lokalni informatički stručnjaci ističu da je ovo zoran primjer crne zone hrvatskog interneta i za policiju relativno nov oblik društveno neprihvatljivog ponašanja protiv kojeg se očito teško bore i u svemu tome slabo snalaze. Upozoravaju da društvene mreže nisu nimalo bezazlene, jer sve objave, statusi, rasprave, fotografije... ostaju zauvijek zapisani, što pojedinci mogu iskoristiti u negativne svrhe, kao što je i slučaj s vinkovačkim tinejdžericama.

Najčitanije iz rubrike