Osijek
SREDIŠNJA PROSLAVA DANA SVEUČILIŠTA

Počasno zvanje professora emeritusa Slavici Singer i Josipu Planiniću
Objavljeno 29. svibnja, 2013.

U auli Poljoprivrednog fakulteta jučer je održana središnja proslava Dana Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera (Dies Academicus) u Osijeku, u sklopu koje su organizirani svečana sjednica Sveučilišnog senata i druga popratna događanja.

"Dies Academicus tradicionalno je dan okupljanja akademske zajednice i ova je svečana sjednica posvećena njemu. Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku osnovano je 1975., danas je u 38. akademskoj godini i 306. godini visokog školstva u Osijeku. Sveučilište već 23 godine s ponosom nosi Strossmayerovo ime i jedino je sveučilište u istočnoj Hrvatskoj", nabrojala je rektorica Gordana Kralik u uvodnoj riječi, dodavši kako akademska zajednica danas broji više od 22 tisuća članova.

"Misija osječkog Sveučilišta je sustavno promicanje visokog obrazovanja, zasnovanog na znanstvenom istraživanju i umjetničkom stvaralaštvu, kao i obrazovanju studenata u svrhu unaprjeđenja spoznaje, ostvarivanja interesa države i društva, te poštovanja i afirmacije ljudskih prava", naglasila je rektorica.

Nakon glazbenog programa i govora dodijeljena su počasna zvanja professora emeritusa Vjekoslavi Slavici Singer i bivšem rektoru Josipu Planiniću, te počasni doktorat Sveučilišta akademiku Ivici Kostoviću. U sklopu Dana Sveučilišta danas (srijeda) u auli Rektorata, s početkom u 11 sati, održat će se prigodna znanstvena svečanost "Josip Juraj Strossmayer i Europa". T. Levak

Niz uglednih gostiju

Koliko je ovo bila važna prigoda dokazuje i respektabilan sastav gostiju na svečanoj sjednici. Uz akademike Vlastu Piližotu i Ivicu Kostovića, tu su, među ostalima, bili i đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak, osječka dogradonačelnica Danijela Lovoković, predstavnici sveučilišta u Zagrebu, Rijeci, Puli, Zadru i Mostaru, te niz drugih poznatih imena iz različitih domena kulture, gospodarstva, sporta, znanosti i umjetnosti.

Možda ste propustili...

U DVORANI GRADSKE ČETVRTI NOVI GRAD

Argentinski tango za početnike

FORUM ZA SIGURNIJI INTERNET 2023

Hrvatsku u Bruxellesu predstavljala Osječanka

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

URBANISTIČKO-ARHITEKTONSKI NATJEČAJ

Traže se ideje za novi život OLT-a

2

OBLJETNICE VOJNE POLICIJE

Ponosni na svoj ratni put

3

8. JEAN MONNET NA PRAVOS-U

Projekt o rodnoj ravnopravnosti vrijedan 22.000 €