Ekonomija
6. MEĐUNARODNI ZNANSTVENO-STRUČNI SKUP U VUKOVARU

Na "Agroglasovom" simpoziju iznesene nove spoznaje u poljoprivredi
Objavljeno 29. svibnja, 2013.

VUKOVAR – Znanstvenim izlaganjima nastavljen je i jučer u Vukovaru 6. Međunarodni znanstveno-stručni skup u čijem radu u organizaciji časopisa “Agroglas“ sudjeluje 100-tinjak znanstvenika, stručnjaka i poljoprivrednika ne samo iz Slavonije i Baranje nego iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja – Slovenije, Srbije i Mađarske.

S obzirom na multidisciplinarnost poljoprivrede, izlaganjima se nastojalo pokriti sve aspekte te djelatnosti, a svaki izloženi znanstveni rad vodio je k raspravi sudionika skupa koji se održava u vukovarskom hotelu Lav.

– Najviše radova je iz sekcije “Biljka – tlo – okoliš“ s kojom smo krenuli prvog dana i nastavili jučer, nakon čega slijedi stočarski dio izlaganja, tako da je ovdje već druga skupina znanstvenika. Svako predavanje slijedi rasprava i upravo se tu vidi prednost ovakvog okupljanja jer se odmah može postaviti pitanje, raspraviti o nekom od radova – rekla je drugog dana skupa glavna urednica “Agroglasa“ Roberta Sorić. U nizu znanstvenih izlaganja različitog spektra, zanimljivo je bilo i uvodno o obradi tla koje je iznijela prof. Marta Birkaš iz Mađarske kao i predavanje Bojana Stipeševića s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku o mogućnostima ekološkog uzgoja kivana u kontinentalnoj Hrvatskoj. Čuli su se i radovi o kontroli korova u kukuruzu ili pak onaj o uzgoju crne slavonske svinje u funkciji zaštite okoliša, pri čemu je Vladimir Margeta iz Osijeka pokazao da je, suprotno vjerovanju u neprofitabilnost, riječ o isplativom poslu na duge staze. Iz Križevaca je došao Đurica Kalember s radom o očuvanju izvornih pasmina magaraca u Hrvatskoj, s primjerima i za slavonsko podneblje. S. Butigan

O skupu detaljno u “Agroglasu“ 5. lipnja

Današnji završni dan simpozija održat će se na pustari Višnjica kod Slatine, dok će se detaljna izvješća na 10-ak stranica o skupu u Vukovaru naći u sljedećem broju “Agroglasa“ koji je na kioscima 5. lipnja, upravo na Dan zaštite okoliša.

Možda ste propustili...

PČELARSTVO U VRIJEME I POSLIJE KORONAKRIZE

Željko Vrbos: Hrvatska nema objektivnih razloga za uvoz meda!

ČEKA VAS DINAMIČAN POSAO I PRILIKA ZA ODLIČNU ZARADU

"Dobar zastupnik za osiguranje mora biti uporan, a napredovati se može jako brzo"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NASTAVLJAJU INVESTIRATI PLANIRANOM DINAMIKOM

Čepinska uljara proizvodit će i maslac majoneze, margarin...

2

KUTAK ZA INVESTITORE

Najava pomoći iz EU-a podigla cijene dionica

3

PČELARSTVO U VRIJEME I POSLIJE KORONAKRIZE

Željko Vrbos: Hrvatska nema objektivnih razloga za uvoz meda!