Ekonomija
6. MEĐUNARODNI ZNANSTVENO-STRUČNI SKUP U VUKOVARU

Na "Agroglasovom" simpoziju iznesene nove spoznaje u poljoprivredi
Objavljeno 29. svibnja, 2013.

VUKOVAR – Znanstvenim izlaganjima nastavljen je i jučer u Vukovaru 6. Međunarodni znanstveno-stručni skup u čijem radu u organizaciji časopisa “Agroglas“ sudjeluje 100-tinjak znanstvenika, stručnjaka i poljoprivrednika ne samo iz Slavonije i Baranje nego iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja – Slovenije, Srbije i Mađarske.

S obzirom na multidisciplinarnost poljoprivrede, izlaganjima se nastojalo pokriti sve aspekte te djelatnosti, a svaki izloženi znanstveni rad vodio je k raspravi sudionika skupa koji se održava u vukovarskom hotelu Lav.

– Najviše radova je iz sekcije “Biljka – tlo – okoliš“ s kojom smo krenuli prvog dana i nastavili jučer, nakon čega slijedi stočarski dio izlaganja, tako da je ovdje već druga skupina znanstvenika. Svako predavanje slijedi rasprava i upravo se tu vidi prednost ovakvog okupljanja jer se odmah može postaviti pitanje, raspraviti o nekom od radova – rekla je drugog dana skupa glavna urednica “Agroglasa“ Roberta Sorić. U nizu znanstvenih izlaganja različitog spektra, zanimljivo je bilo i uvodno o obradi tla koje je iznijela prof. Marta Birkaš iz Mađarske kao i predavanje Bojana Stipeševića s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku o mogućnostima ekološkog uzgoja kivana u kontinentalnoj Hrvatskoj. Čuli su se i radovi o kontroli korova u kukuruzu ili pak onaj o uzgoju crne slavonske svinje u funkciji zaštite okoliša, pri čemu je Vladimir Margeta iz Osijeka pokazao da je, suprotno vjerovanju u neprofitabilnost, riječ o isplativom poslu na duge staze. Iz Križevaca je došao Đurica Kalember s radom o očuvanju izvornih pasmina magaraca u Hrvatskoj, s primjerima i za slavonsko podneblje. S. Butigan

O skupu detaljno u “Agroglasu“ 5. lipnja

Današnji završni dan simpozija održat će se na pustari Višnjica kod Slatine, dok će se detaljna izvješća na 10-ak stranica o skupu u Vukovaru naći u sljedećem broju “Agroglasa“ koji je na kioscima 5. lipnja, upravo na Dan zaštite okoliša.

Možda ste propustili...

TODAY MAGAZINE EUROPE AWARDS 2020.

Dinko Lucić dobitnik je prestižne nagrade

HRVATSKA BANKA ZA OBNOVU I RAZVITAK

Produžili moratorije turizmu do lipnja 2021.