Regija
HITNE SLUŽBE SPREMNE ZA TURISTIČKU SEZONU

Medicinski timovi bit će na
autocesti sve do kraja rujna
Objavljeno 29. svibnja, 2013.
Dionicom prema Bajakovu kod Županje tijekom sezone prođe oko milijun vozila

ŽUPANJA – Na području Vukovarsko-srijemske županije sve je spremno za turističku sezonu 2013. i pokrivanje vrlo frekventne dionice autoceste A3 Zagreb-Bajakovo, od Slobodnice do granice sa Srbijom, i u slučaju potrebe, pružanje pomoći putnicima koji će njome prometovati.

O pripremama i aktivnostima na uspješnom provođenju predstojeće turističke sezone razgovarano je na sastanku u Županji kojem su nazočili predstavnici žurnih službi koji se planski uključuju u provođenje mjera zaštite i spašavanja ljudi, te predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave kroz čije područje prolazi autocesta A3. Riječ je o liječnicima, policiji, vatrogascima, predstavnicima DUZS-a, Crvenog križa… Analizirana je prošlogodišnja turistička sezona tijekom koje je tom dionicom autoceste u razdoblju od lipnja do kraja rujna prošlo oko milijun vozila s više od tri milijuna putnika, uglavnom državljana Turske, Srbije i susjednih zemalja koji putuju u svoju domovinu na godišnji odmor i vraćaju se u zemlje EU-a gdje su na privremenom radu.

Zajednička je ocjena da je sezona odrađena uspješno, a upozoreno je na manje probleme i predložen je način njihovog otklanjanja. Ovogodišnja dežurstva medicinskih timova na autocesti počinju od sredine lipnja, kada se očekuje i pojačan intenzitet prometa. Sve do posljednjeg vikenda u rujnu u pripravnosti će biti dežurni tim Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Ravnatelj Mato Matić jučer nam je potvrdio da su djelatnici Zavoda spremni za zahtjevan i odgovoran posao i intervencije koje ih očekuje na autocesti. Uvjeren je da će ga kvalitetno i profesionalno odraditi, pravovremeno reagirati u pružanju pomoći i spašavanju ljudskih života.

– Zbog povećanja obujma posla tijekom ljetnih mjeseci, raspisali smo natječaj za četiri liječnika, četiri medicinske sestre, tehničara i četiri vozača kako bismo ekipirali ljude i pravovremeno odgovorili svih zahtjevima i u slučaju potrebe bili na raspolaganju turistima kojima je potrebna pomoć - ističe Matić. U lipnju i rujnu dežurstva će biti samo vikendima, dok će tijekom srpnja i kolovoza medicinski timovi bili 24 sata dnevno u pripravnosti. Ekipirana je i opremljena prometna policija za nadzor autoceste, a za intervencije u slučaju prometnih nesreća i drugih potreba spremni su i vatrogasci, kao i djelatnici ŽC 112 Vukovar.

Na sastanku je razgovarano i o slučaju potrebe evakuacije i zbrinjavanja putnika-turista u slučaju većih zastoja i nesreća na autocesti, gdje su lokalne samouprave spremne pomoći i osigurati im smještaj i hranu. Riječ je o Gradu Županji te općinama Babina Greda, Štitar, Bošnjaci, Nijemci i Vrbanja, koje su spremne za djelovanje (evakuacija i zbrinjavanje) u slučaju većih zastoja, nesreća ili katastrofa koje bi za posljedicu imale ugrožavanje većeg broj osoba (turista) koji se zateknu na autocesti A3.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Sve službe u imeniku

Telefonski imenik svih sudionika u provođenju aktivnosti u turističkoj sezoni 2013. kontinuirano će se ažurirati, a sve promjene žurno će se dostavljati ŽC 112 Vukovar, koji će o njima odmah izvijestiti i ostale sudionike.

Možda ste propustili...

NAJVEĆA POKLADNA PRIREDBA U SLAVONIJI PRILAGOĐENA EPIDEMIOLOŠKIM MJERAMA

Đakovački bušari virtualno i 2022.

VALPOVČANI UPOZNALI NAJNOVIJE TEHNOLOGIJE OBRADE METALA

Posjetili dvije tvrtke u Lyonu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana