Svijet
MAKSIMALNE KAZNE ZA RATNI ZLOČIN IZ 1992.

Jugooficirima po 28 godina za rušenje helikoptera EZ-a!
Objavljeno 27. svibnja, 2013.

RIM - Najveće moguće zatvorske kazne izrekao je Prizivni sud u Rimu bivšim visokim časnicima Jugoslavenske narodne armije zbog danas gotovo zaboravljenog zločina u Podrutama, naselju nedaleko od Novog Marofa, gdje su 1992. godine u obaranju helikoptera Europske zajednice poginula četvorica talijanskih časnika i dočasnika te francuski časnik. Na 28 godina zatvora u izočnosti je osuđen potpukovnik Dobrivoje Opačić, u to vrijeme zapovjednik zračne baze Željava kod Bihaća, iz koje je poletio jugoslavenski MIG-21 koji je oborio helikopter. Opačićev nadređeni, general Ljubomir Bajić, tada zapovjednik 5. korpusa zrakoplovstva, također je osuđen na 28 godina zatvora, a kao i Opačić, prilikom izricanja presude nije bio u sudnici.

Optužbi je oslobođen, kao što se to već dogodilo u prvostupanjskoj presudi, pukovnik Božidar Martinović, zapovjednik operativnog centra protuzračne obrane u Beogradu. Pilot MIG-a 21, Emir Šišić, koji je gotovo slučajno bio uhićen u Mađarskoj, već je prethodno 2005. godine u Italiji osuđen na 15 godina zatvora. Izručen je nakon izricanja presude Srbiji kako bi tamo izdržavao zatvorsku kaznu, no već je 2008. godine pušten na slobodu zbog dobrog vladanja i lošeg zdravstvenog stanja. Šišić je u svojoj obrani stalno isticao da je "samo slušao zapovijedi nadređenih", skidajući na taj način sa sebe izravnu odgovornost za rušenje helikoptera i smrt peteročlane posade. Optužen je bio i bivši načelnik Generalštaba JNA Blagoje Adžić, no on je preminuo prošle godine i nije dočekao presudu.

Osuđujuća presuda također obavezuje Srbiju, kao legalnog nasljednika nekadašnje Jugoslavije, na isplaćivanje milijunske odštete obiteljima žrtava. Punomoćnik tužitelja, odvjetnik Stefano Colledan, rekao je da će "biti pozvani da isplate odštetu od privremenih 950.000 eura, iznosa koji je odredio sudac" te dodao "pravda je konačno zadovoljena te je ovo prvi put da će jedna nacija morati nadoknaditi štetu koju su napravili njezini vojnici." Š.Brnčić

Srbija, kao zakonski sljednik bivše Jugoslavije, mora obiteljima žrtava isplatiti odštetu od 950.000 eura

Najčitanije iz rubrike