Osijek
ULJEPŠAVANJE LJUBIMACA

Termin za friziranje psa čeka se i po dva tjedna
Objavljeno 27. svibnja, 2013.
Cijena uljepšavanja ovisi o tome koliko je pas održavan, ali i o njegovoj veličini

Nakon što je ostala bez posla, Višnja Srdanović, vlasnica salona za njegu i uljepšavanje kućnih ljubimaca “Dario”, rješenje svoje egzistencije vidjela je u ovom neobičnom zanimanju. Nakon što je završila obuku za frizera kućnih ljubimaca u Zagrebu, sa stečenim je znanjem 2005. godine otvorila obrt.

Danas, osam godina kasnije, vlasnica kaže kako se od tog posla može živjeti. Za našeg posjeta zatekli smo maltezera Miška koji je u ovom salonu redovita mušterija. “Radim šišanje, češljanje, uređenje šapica, noktiju, ušiju i kupanje kućnih ljubimaca, i to isključivo za pse do 20 kilograma. Posao sa životinjama zahtijeva mnogo pažnje, posebice kada su psi prvi put na tretmanu, ali mogu reći da je 90 posto pasa zaista mirno i uživa u uljepšavanju,” kaže Višnja Srdanović.

Cijeli tretman traje oko dva i pol sata i cijena mu je 250 kuna. U ovaj salon dolaze sve generacija pasa, a najviše one pasmine koje zahtijevaju šišanje kao što su maltezeri, pudle i shih tzu.

U uslužnom centru za kućne ljubimce “Šapica”, osim standardnih tretmana kupanja, šišanja i uređivanja, nude i uslugu masiranja, ali i aromaterapije za one pse koji imaju osjetljivu kožu. “Cijena uljepšavanja ovisi o tome koliko je pas održavan, ali i o njegovoj veličini. Međutim, standardna bi cijena uljepšavanja bila oko 150 kuna, dok je aromaterapija nešto skuplja. Pomažemo svim vlasnicima savjetima u vezi s hranidbom, njegom i odgojem kućnih ljubimaca, a oni se kod nas ugodno osjećaju bez obzira na to je li riječ o mješancu ili rasnom ljubimcu”, kaže vlasnica Lidija Rosić.

“Veseli repić” još je jedan salon za uljepšavanje pasa, u koji svakodnevno na uljepšavanje dođe pet pasa. “O kućnim ljubimcima treba skrbiti i njegovati ih, ne treba dopustiti da im se dlaka zapetlja. Stoga je poželjno bar jednom u dva mjeseca provesti tretman”, kaže vlasnica Violeta Repić koja ističe kako je rad u salonu za njegu kućnih ljubimaca posao kao i svaki drugi, no zahtijeva usavršavanje i praćenje trendova.

Kao i u drugim poslovima, i u ovom postoji konkurencija koja pse uređuje “na crno”, za nižu cijenu. No, u legalnim salonima za njegu kućnih ljubimaca ističu kako njihove cijene nisu previsoke s obzirom na educiran kadar, kvalitetan alat i skupe preparate za njegu. Od nekoliko smo vlasnika pasa doznali kako redovito odvode svoje pse na uređivanje, bez obzira na to vode li ga na izložbu ili ne. Svi oni kažu kako termin za uređivanje psa znaju čekati i pod dva tjedna, što ne čudi s obzirom na to da salona nema mnogo, a sve se više Osječana odlučuje kupiti ili udomiti psa. Pri tome recesija ne utječe previše na to jer su vlasnici pasa pri nabavi ljubimca svjesni toga da neke pasmine, jednostavno, zahtijevaju redovito uređivanje dlake.

Ivana MIHALJEVIĆ