Regija
POGRANIČNE PROPUSNICE

U Orašje i Brčko bez posebnog traka
Objavljeno 28. svibnja, 2013.
Pogranične propusnice preporučuju se učenicima, zaposlenima u BiH te poljoprivrednicima

ŽUPANJA – Među stanovnike županjske Posavine pomutnju je unio poziv PU vukovarsko-srijemske za podnošenje zahtjeva za izdavanje pograničnih propusnica jer većini građana nije jasno što tom ispravom zapravo dobivaju. Županjci su uvjereni da će na temelju propusnice moći koristiti poseban prometni trak na graničnom prijelazu i na taj način izbjeći gužve i duga čekanja nakon 1. srpnja i ulaska Hrvatske u EU. Međutim, u PU vukovarsko-srijemskoj pojašnjavaju da posebnog traka – neće biti.

Naime, granični prijelazi Županja-Orašje i Gunja-Brčko međunarodni su granični prijelazi te ne mogu imati i kategoriju prijelaza za pogranični promet, pa stoga ni poseban trak za nositelje pograničnih propusnica. Izdavanje tih isprava preporučuje se učenicima, osobama zaposlenima u susjednoj državi i poljoprivrednicima koji obrađuju zemlju s druge strane granice.

- Ako državljani nemaju potrebu i mogućnost svakodnevnog prelaska granice zbog odlaska na posao, školovanja i obrade poljoprivrednog zemljišta na području susjedne države, nemaju potrebu posjedovati pogranične propusnice, jer granicu ionako prelaze na međunarodnim graničnim prijelazima s putnom ispravom i osobnom iskaznicom - poručuju iz policije.

Razlika u prelasku granice s propusnicom u odnosu na putnu ispravu i osobnu iskaznicu je u tome što je na graničnim prijelazima za pogranični promet prijelaz granice dozvoljen samo nositeljima pogranične propusnice. S obzirom na to da granični prijelazi prema BiH u županjskoj Posavini nisu svrstani u tu kategoriju, i nositelji pogranične propusnice na prelazak granice čekat će kao i ostali putnici. Inače, nositelji propusnica mogu se kretati i boraviti isključivo u pograničnom području, koje prema važećem sporazumu između Hrvatske i BiH iznosi pet kilometara od granice, a svako zatjecanje izvan tog pojasa smatralo bi se nezakonitim boravkom.

Nositelji propusnica dobivaju mogućnost ishođenja poljoprivrednih uložaka koji im omogućavaju da proizvode, te stoku, sredstva i strojeve prenose, prevoze i odvoze iz jednog pograničnog područja u susjedni. Nositelji propusnica imaju i mogućnost ostvarivanja deviznih i carinskih olakšica u prenošenju sredstava plaćanja i roba, kao i dozvola i olakšica za osobe posebnih zanimanja sukladno unutarnjim propisima ugovornih stranaka. Do kraja proteklog tjedna u županjskoj Posavini izdana je ukupno 21 propusnica - 10 u PP Županja i 11 u PP Vrbanja.M. Lešić Omerović

Nositelji propusnica imaju i mogućnost ostvarivanja deviznih i carinskih olakšica

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike