Regija
MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA

U Velikoj čuvali običaje zavičaja
Objavljeno 28. svibnja, 2013.

VELIKA – KUD Ivan Goran Kovačić Velika pod pokroviteljstvom Općine i mjesne Turističke zajednice organizirao je tijekom vikenda trodnevnu Međunarodnu smotru folklora Čuvajmo običaje zavičaja, koja je i ove godine okupila niz folklornih skupina iz Hrvatske, Rumunjske i Mađarske.

Program je počeo pod velikim centralnim šatorom nastupom TS Veličke legende i glazbom DJ Topa, te koncertom rock-sastava Crvena jabuka. Unatoč vremenu koje ove godine nije bilo naklonjeno organizatorima priredbe, pod šatorima je postavljen i Najduži stol u Hrvata s bogatom vinskom ponudom i domaćim jelima. Osim uobičajene ponude narezanih suhomesnatih proizvoda, na stolu su se našla domaća jela poput orahnjače i makovnjače, ili zagorskih štrukli, kao i kuhana jela, poput rumunjske sarme pripremljene na hrvatski način, koju su na stol donijele članice gostujućeg KUD-a Klokotić iz Rumunjske.

Dobro raspoloženje uz tamburašku glazbu nije omela ni učestala kiša tijekom većeg dijela priredbe, zbog koje je izostala i tradicionalna povorka KUD-ova glavnom ulicom naselja. Članovi KUD-ova u povorci su se ipak predstavili pred publikom unutar šatora, u kojemu je održan i glavni nastup priredbe. Uz domaća kulturno–umjetnička društva iz Velike i Biškupaca, pred publikom su nastupili i članovi Hrvatske izvorne grupe iz Budimpešte, KUD Klokotić iz Rumunjske, Folklorni ansambl Venčec iz Zagreba, RKUD Rudar iz Raše, te folklorne skupine iz Tavankuta, Okučana, Lekenika……

Hrvoje KUSIK
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike