Regija
NA “TRGOVAČKOJ” CRNOJ LISTI

Internet-trgovine iz Engleske i SAD-a ne primaju narudžbe iz Hrvatske
Objavljeno 27. svibnja, 2013.
Paketi se šalju u Srbiju, Makedoniju, a u nekim izbornicima i - Jugoslaviju

VIROVITICA – Iznenadila se naša čitateljica iz Virovitice H.S. (podaci poznati redakciji) kada je preko internetske trgovine CD WOW iz Velike Britanije htjela naručiti svoj omiljeni film po iznimno povoljnoj cijeni i bez poštarine, ali nije se mogla registrirati jer je iz iznimno rizične zemlje – Hrvatske! Tako, naime, na našu zemlju gledaju pojedine engleske i američke internetske trgovine, a mnogi neće slati pošiljke u Hrvatsku ili u izborniku i dalje imaju - Jugoslaviju?!

- Začudilo me da nema Hrvatske, nisam vidjela ni Mađarsku, a kada sam pitala za objašnjenje, odgovorili su mi da iz naše zemlje imaju iznimno loša iskustva sa slanjem paketa, koji su se često gubili pa je netko na tome valjda profitirao. Sramotno je da je to tako, ali naravno da ne možemo mi utjecati hoće li neka trgovina slati u našu zemlju ili ne – kaže čitateljica ogorčena što je za taj isti film u drugoj trgovini morala platiti i poštarinu.

Neslužbeno doznajemo da su paketi u našoj državi znali nestati pa su trgovine dužne ponovno slati proizvode ili vraćati novac kupcima pa su bile na gubitku. Branko Belošević, Našičanin koji također često kupuje na internetu, potvrđuje da i danas brojni prodavači na eBayu ne žele slati u Hrvatsku, iako se stvari polako kreću nabolje.

“S velikim žaljenjem obavještavamo Vas da nismo u mogućnosti slati pošiljke u vašu zemlju zbog loših iskustava. U prošlosti smo imali dugoročne probleme s dostavom velikog broja paketa koji su nestajali i nakon dužeg razmišljanja, odlučili smo maknuti vašu zemlju s popisa onih u koje šaljemo pošiljke. Hvala što ste nas kontaktirali”, napisao je u dopisu predstavnik engleske internetske trgovine CD WOW, koja, između ostaloga, svoje proizvode šalje u sve zemlje okruženja. Iako se Hrvatska približava EU, teško da će se stvari bitno popraviti jer trgovine same odlučuju s kojim klijentima i iz kojih zemalja će poslovati pa je Hrvatska do daljnjega na crnoj listi.

Jo Kempen iz Ureda za korporativne komunikacije Hrvatske pošte kaže da u Hrvatsku poštu iz inozemstva pristigne između 80 i 100 tona pošiljaka mjesečno. Dio tih pošiljaka, naravno, uključuje i pošiljke koje se naručuju preko inozemnih internetskih trgovina. Kada je riječ o internetskoj trgovini i distribuciji pošiljaka iz inozemstva, u Republiku Hrvatsku osim Hrvatske pošte pošiljke distribuira i niz drugih tvrtki poput DHL-a, GLS-a, TNT-a, DPD-a, FedEx-a…

- Što se tiče upita za distribuciju pošiljaka internetskih trgovina cd wow i play.com, u Hrvatskoj pošti nemamo traga da se su distribuirale preko nas. U 2012. prispjelo je oko 13 milijuna pošiljaka, a opravdanih pritužbi je bilo za 0.00258 posto pošiljki (od toga je doista zagubljeno 12 pošiljki), a što je u odnosu na ukupnu količinu distribuiranih pošiljaka mala brojka – ističe Kempen.

Sve pošiljke koje se šalju preporučeno označene su tracking brojem te se mogu pratiti preko Track & Trace sustava. Hrvatska pošta također ima taj sustav, a dostupan je na njezinoj internetskoj stranici. Korisnici uvijek informaciju o statusu svoje pošiljke (osim ako je riječ o pošiljci koja je poslana obično) mogu dobiti pozivom na besplatni telefonski broj kontaktnog centra 0800 303 304 i preko elektroničke pošte info@posta.hr.

Slobodan KADIĆ
Hrvatska nesigurna država!?

- Dosta naručujem preko interneta iz raznih trgovina i posebice s eBaya. Međutim, neke trgovine ipak ne žele slati u Hrvatsku zbog razloga iz prošlosti. Valjda misle da je ovdje još uvijek rat ili problemi i da dostava nije sigurna. Ipak, većina trgovina šalje i prihvaća kartice iz Hrvatske. Ne možemo za sve okrivljavati stanje u državi, ali možda je bio problem i s tim što većina pošiljaka ne ide preporučeno pa paketić jednostavno 'ispari' – kaže naša čitateljica S. Enjingi iz Požege.

Trgovine navode da imaju loša iskustva s učestalim nestajanjem paketa

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike