Mozaik
DRUŠTVENA KRONIKA NAKON PREMIJERE OPERE "NORMA"

Spektakl u osječkom HNK-u
okupio brojne uzvanike
Objavljeno 27. svibnja, 2013.
Ovo je bilo prvi put da je “Norma” uprizorena u Osijeku

Prvi put otkada djeluje Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, na njegovoj pozornici uprizorena je poznata opera Norma talijanskog skladatelja Vincenza Bellinija pa je to bio jedan od, zasigurno, društvenih događaja svibnja (ako ne i šire) na osječkoj kulturnoj sceni.

Stoga nije čudno što je njezina praizvedba u petak navečer u osječki hram kulture privukla velik broj posjetitelja, a među njima bio je i niz poznatih faca. No, premda je bila riječ o jedinstvenom događaju, ipak se u svečanom foyeru HNK, gdje se redovito organizira postpremijerni domjenak, nije okupilo mnogo lica na koje osječki društveni kroničari nisu već naviknuli na premijerama.

Tako su, već standardno, čestitali čelnici Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, koje su predvodili gradonačelnik Krešimir Bubalo, dogradonačelnica Danijela Lovoković i župan Vladimir Šišljagić. Naravno, bilo je tu i nekoliko istaknutih gospodarstvenika, poput Mare Bareze, direktorice osječkog ureda tvrtke Belupo, zatim pripadnika odvjetničke i liječničke branše, među kojima i dr. Dražen Vidović. Od bivših ili sadašnjih pripadnika osječke političke scene treba istaknuti redovite posjetitelje kazališta, Dragutina Bodakoša i Nedeljka Bosanca.

Od gostiju izvan Osijeka pak zamijetili smo, primjerice, Jasnu Jakovljević, ravnateljicu varaždinskog HNK. Došli su i brojna rodbina i prijatelji glavnih sudionika - ravnatelja Opere HNK Filipa Pavišića, redatelja Dejana Miladinovića te gostujućih solističkih zvijezda Gabrielle Morigi, Miljenka Đurana i Dragane Radaković. Švedski stol bio je solidan, na razini događaja, a druženje je potrajalo do kasno u noć. Možda najemotivniji bio je intendant Božidar Šnajder, koji je svoje osjećaje podijelio s nazočnima.

- Ovo je bila posljednja premijera u aktualnoj kazališnoj sezoni osječkog HNK i moj posljednji projekt u četverogodišnjem mandatu intendanta, kojega smatram jako uspješnim, što pokazuje i realizacija ovakvih projekata. Što će biti dalje, vidjet ćemo - zaključio je.

Tomislav LEVAK
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike