Regija
NESTANCI STRUJE U ĐURIĆIMA I RAČINOVCIMA

Djeca učila pod svijećom, sela ostala i bez vode
Objavljeno 24. svibnja, 2013.

ĐURIĆI – Preksinoć i jučer ujutro javili su nam se brojni mještani Đurića i Račinovaca, sela na istoku županjske Posavine, koja su u noći između četvrtka i petka bila u mraku. Revoltirani su i pitaju se kada će HEP konačno riješiti problem opskrbe električnom energijom njihovih sela, jer već godinama muku muče s čestim nestancima struje.

- Od početka mjeseca zbog radova na dalekovodu sela u Cvelferiji naizmjence su desetak sati dnevno ostajala bez struje. Posao je završen i vjerovali smo da su česti nestanci struje sada konačno iza nas. Ali grdno smo se prevarili – prva kiša i opet sve po starom - ogorčeni su Đurićani.

Bez struje su, kažu, ostali preksinoć oko 20 sati, u nekoliko je navrata na minutu-dvije stizala, što je našem sugovorniku uništilo novi fotoaparat koji je bio na punjenju, a potom su cijelu noć bili u mraku.

- Čim nestane struje, nestaje i vode. Kućanski uređaji masovno nam otkazuju i već smo toliko isplašeni da čim ugledamo oblake kako se nadvijaju nad selom, trčimo kući i vadimo utikače iz zida - žale se Račinovčani.

Upozoravaju kako se kvar redovito događa na novom dalekovodu, postavljenom prije nekoliko godina, koji je trebao kvalitetno riješiti opskrbu Đurića i Račinovaca električnom energijom.

- Dobro se sjećamo da su se radovi izvodili u siječnju, i da smo na debelom minusu ostajali bez struje, no nismo se bunili jer smo vjerovali kako više neće dolaziti do nestanka električne energije. A ispostavilo se da smo bolje prolazili u vrijeme rata, dok su u selu još bile drvene 'bandere' - revoltirani su naši sugovornici.

– Preksinoć nismo mogli ni stoku namiriti, ni istuširati se, djeca su učila pod svijećom, a jučer ujutro morali smo kod susjeda na bunar po vodu kako bismo se mogli umiti - žale se mještani.

Priznaju da su djelatnici vinkovačke Elektre često na terenu i da održavaju mrežu, no neshvatljivo im je da čim padne kiša, nastaju problemi.

- Važno nam je da se to napokon kvalitetno riješi i da se postigne kontinuitet u opskrbi električnom energijom. Iako smo na samom repu Hrvatske i Bogu iza nogu, ipak smo zaslužili da se i o nama vodi računa. Teško živimo i još teže zarađujemo kunu, radeći od jutra do mraka, i nije nam svejedno ako nam pregori televizor, perilica za rublje ili kompjutor, jer nemamo čime kupiti nove - poručuju naši sugovornici.

Voditelj županjskog pogona vinkovačke Elektre Tomo Mijatović tvrdi da nije istina da Đurići i Račinovci svako malo ostaju bez struje. Uvjeren je da su revoltirani zato što je do prije nekoliko dana HEP obavljao planirane radove, zbog čega su sela u Cvelferiji svaki drugi dan bila bez struje. Poručuje da obavljeni radovi na zamjeni zaštitnog užeta nemaju nikakve veze s preksinoćnjim nestankom električne energije. “Ovdje je riječ o klasičnom kvaru na dalekovodu, na koji je vjerojatno nešto palo. Dečki su bili na terenu do jedan sat poslije ponoći, detektirali su kvar i jučer ujutro ga potpuno otklonili”, pojasnio je Mijatović.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Elektra:
Problem je šuma

U Elektri ističu da je riječ o dalekovodu duljem od 20 kilometara, koji najvećim dijelom prolazi kroz šumsko područje, što je i najveći problem, jer se prilikom jakog vjetra i nevremena grane savijaju i čim dotaknu vod, dolazi do prekida opskrbe električnom energijom. Iako djelatnici Elektre redovito krče šumsko područje i nastoje grane držati što dalje od dalekovoda, tvrde da se neželjene situacije ne mogu potpuno spriječiti.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana