Ekonomija
NAJUTJECAJNIJII POLJOPRIVREDNI ČASOPIS ORGANIZIRA MEĐUNARODNI SKUP

Na znanstvenom Agroglasovu skupu u Vukovaru bit će prezentirana 43 rada
Objavljeno 25. svibnja, 2013.

Vezani članci

ZNANSTVENO-STRUČNI SKUP “POLJOPRIVREDA U ZAŠTITI PRIRODE I OKOLIŠA”

Agroglasov skup okuplja stotinjak znanstvenika iz cijele regije

OSIJEK - Agroglas - najutjecajniji poljoprivredni časopis u u Hrvatskoj, koji za nekoliko dana obilježava dvanaestu godinu izlaženja, uz suorganizatore ISTRO - Međunarodne organizacije za proučavanje obrade tla i njezine hrvatske podružnice HDPOT, te pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šestu godinu zaredom organizira međunarodni znanstveno-stručni skup u Vukovaru.

Trajna tema skupa koji će se održati od ponedjeljka, 27. do srijede, 29. svibnja u Hotelu Lav u Vukovaru je “Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša”. Svečano otvorenje skupa je u ponedjeljak, 27. svibnja u 10 sati, a očekuje se da će ga otvoriti dr. sc. Dražen Kurečić, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Skup će i ove godine okupiti veliki broj znanstvenika, stručnjaka i poljoprivrednika iz Hrvatske te zemalja regije: Mađarske, Slovenije i Srbije.

Tijekom tri dana na skupu će biti prezentirana 43 znanstvena i stručna rada podijeljena u tri sekcije: Biljka-tlo-okoliš, Okolišno prihvatljivo stočarstvo te Ravnoteža u poljoprivredi za ravnotežu u okolišu.

Za treći dan, već tradicionalno predviđen je posjet svih sudionika jednom od turističko poljoprivrednih kompleksa. Ovaj put je to posjet Pustari Višnjica kod Slatine, koja kroz svoj rad prezentira učinkoviti primjer održivog razvoja ruralne sredine.

Valja podsjetiti kako je cilj i ovog Agroglasova skupa povezivanje znanosti, stručnjaka i neposrednih proizvođača te ukazivanje na mogućnosti poljoprivredne proizvodnje u suglasju s prirodom i okolišem. U organizaciji i radu skupa sudjeluju Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Agronomski fakultet iz Zagreba, Hrvatska agencija za hranu te Poljoprivredni institut Osijek. Z.Rupčić

200

znanstvenih i stručnih radova objavljeno je do sada na Agroglasovim skupovima

400

znanstvenika sudjelovalo je u radu skupa u proteklih pet godina

Svečano otvorenje skupa je u ponedjeljak, 27. svibnja u 10 sati, u Hotelu Lav u Vukovaru

AGROGLAS: Dvanaest godina svaki drugi tjedan na kioscima diljem Hrvatske

Agroglas, časopis za poljoprivredu Glasa Slavonije d.d., prvi znanstveni skup održao je 2008. godine na sedmu godišnjicu svog izlaženja. Valja istaknuti kako je Agroglas jedini časopis za poljoprivredu koji se nalazi na kiosicima diljem Hrvatske, a prvi broj je bio u prodaji 6. lipnja 2001. godine. Od samog početka u organizaciji skupa sudjeluje i ISTRO, Međunarodna organizacija za proučavanje obrade tla i njezina hrvatska podružnica – HDPOT, a Ministarstvo poljoprivrede je pokrovitelj.

U suorganizaciju skupa svake je godine uključen veliki broj znanstvenih i stručnih institucija poput Poljoprivrednog fakulteta Osijek, Agronomskog fakulteta iz Zagreba, Hrvatske agencije za hranu, Poljoprivredne savjetodavne službe, Hrvatske poljoprivredne agencije te brojne druge. Skup se inače tijekom proteklih pet godina profilirao u forum na kojem akademici, znanstvenici i stručnjaci iz Hrvatske i zemalja regije razmjenjuju saznanja i iskustva, prezentiraju rezultate recentnih istraživanja, a kroz razgovor neposrednih proizvođača, stručnjaka i znanstvenika profiliraju se smjernice novih istraživačkih radova.

RAZMJENA ISKUSTAVA ZNANSTVENIKA REGIJE

Tijekom dosadašnjih pet godina na skupu je prezentirano više od 200 znanstvenih i stručnih radova, a u radu skupa sudjelovalo je više od 400 znanstvenika iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Mađarske te ostalih zemalja Europe i svijeta, među kojima i priznati australski znanstvenik hrvatskih korijena, prof. Zed (Zdenko) Rengel te mađarski akademik Gyorgy Varallyay kao i srpski akademik Dušan Kovačević. Svi su oni odreda svake godine pozdravili održavanje ovakvih skupova, posebice oni s područja regije jer su razmijenili znanja i iskustva.

Roberta Sorić, glavna urednica Agroglasa, članica Organizacijskog odbora:

Znanstveno-stručni skup pokrenuli smo sa željom boljeg transfera znanja u neposrednu poljoprivrednu proizvodnju, a temu smo odabrali jer želimo ojačati svjest o nužnosti zaštite prirode i okoliša. Poljoprivreda se često smatra najvećim onečišćivačem, te povezivanjem znanosti, struke i poljoprivrednika želimo ukazati na mogućnosti poljoprivredne proizvodnje u suglasju s prirodom i okolišem.

Prof.dr.sc. Irena Jug, predsjednica Znanstvenog odbora: Iako sam ove godine prvi put predsjednica Znanstvenog odbora skupa, u njegovom radu kao znanstvenica sudjelujem od samih početaka. Tijekom godina zamjetno je sazrijevanje skupa, a ove godine prezentirani rezultati recentnih znanstvenih istraživanja potvrdit će široki spektar interesa poljoprivrede u očuvanju prirode i okoliša.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike