Regija
GRADONAČELNIK MIHOLJCA O OPTUŽBI RATARA:

Stjepan Viduka: Pfeifer se
žali, a obrađuje 275 hektara
Objavljeno 24. svibnja, 2013.

DONJI MIHOLJAC – Potaknut teškim optužbama koje je na njegov račun iznijela Udruga ratara Osječko-baranjske županije i njezin predsjednik Viktor Pfeifer, priopćenjem je jučer reagirao donjomiholjački gradonačelnik Stjepan Viduka, koji drži da takve optužbe u ovo izborno vrijeme imaju jedino cilj nanijeti štetu njemu kao kandidatu za gradonačelnika, koji s najvećim brojem glasova ide u drugi krug izbora.

“U spornom članku je objavljeno kako je Udruga ratara na čelu s Viktorom Pfeiferom podnijela kaznenu prijavu protiv mene DORH-u u kojoj me se tereti za pogodovanje prilikom natječaja za dodjelu zemlje, stjecanje protupravne koristi te zapošljavanja bez objavljivanja natječaja. Prije objave članka nije provjerena činjenica da prema meni nikada nije pokrenut kazneni postupak, niti je utvrđivana moja odgovornost od nadležnih tijela.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu propisuje nadležnosti tijela i kriterije za odabir za zakup i prodaju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske. Gradsko vijeće Donjeg Miholjca kao predstavničko tijela nadležno je raspisati natječaj, prikupiti ponude, utvrditi zadovoljavaju li podnositelji ponuda zakonom utvrđene kriterije te na kraju donijeti deklaratornu odluku u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu. Nakon što nadležno tijelo prikupi i donese odluku, cjelokupna se dokumentacija dostavlja Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske radi davanja mišljenja i Ministarstvu poljoprivrede na konačno odlučivanje o izboru najpovoljnije ponude. Slijedom navedenog razvidno je da kao gradonačelnik nemam nadležnost donositi odluke o prodaji ili zakupu poljoprivrednog zemljišta.

Gradsko je vijeće odluke o izboru donijelo jednoglasno, a što govori o suglasju svih političkih stranaka u Donjem Miholjcu vezano uz raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske po raspisanom natječaju.

Kako je u predmetnom članku kao predstavnik Udruge ratara imenovan gospodin Viktor Pfeifer, napominjem da je on u prethodnom razdoblju, kroz različite oblike raspolaganja poljoprivrednim zemljištem (otkup ili zakup), došao u posjed 275 hektara poljoprivrednog zemljišta, te je jedan od poljoprivrednika koji obrađuje najviše poljoprivrednog zemljišta”, navodi se u priopćenju donjomiholjačkog gradonačelnika.

Viduka oštro odbacuje i optužbe o zapošljavanju bez natječaja i naglašava da se “svako zapošljavanje u Gradu Donjem Miholjcu provelo sukladno odredbama Zakona o službenicima i namještenicama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, te da je cilj ovakvih neutemeljenih optužbi prije svega ostavljanje potpuno negativnog odnosa prema njemu kao osobi i kandidatu za gradonačelnika Donjeg Miholjca”. L. Aničić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike