Regija
OMALOVAŽENI I DISKRIMINIRANI

Zbog smanjenja plaća od 22,5 posto
vozači saniteta prijete skorim štrajkom
Objavljeno 23. svibnja, 2013.
Kažu da su svrstani u isti koš s mjestima domara i dostavljača

ŽUPANJA - Vozači Službe za sanitetski prijevoz domova zdravlja Županja, Vinkovci, Vukovar, Slavonski Brod, Nova Gradiška, Virovitica i Požega od ministra uprave Arsena Bauka zatražili su posredovanje u ispravljanju nepravde koja im je nanesena Uredbom Vlade RH o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama. Ogorčeni su i smatraju se oštećenima jer, kako tvrde, koeficijent složenosti posla za vozače u službi sanitetskog prijevoza nije u skladu s opsegom posla i odgovornosti koju obavljaju. Ističu da vozač u službi sanitetskog prijevoza sudjeluje u timu s medicinskim tehničarom koji je određen Ugovorom s HZZO-om, te kod prijevoza i prenošenja pacijenata u slučaju izostanka medicinskih tehničara, vozač obavlja 50 posto medicinskih usluga kao vozač pratitelj. Vozači napominju da sudjeluju u hitnim prijevozima životno ugroženih pacijenata prema nalogu liječnika u za to određene zdravstvene ustanove - prevoze pacijente s Reanimacije, Neurologije, Kirurgije, Kardiologije, trudnice, porodilje, novorođene bebe i druge pacijente, prema potrebi i 24 sata dnevno kako subotom, tako i nedjeljom i blagdanom.

- Mislimo da smo ovim novim koeficijentom omalovaženi i diskriminirani u odnosu na vozače Hitne medicinske pomoći zbog opsega i odgovornosti našeg posla. Naime, uz odgovornost prema pacijentu, tehničaru, prijevoznom sredstvu s opremom, kao i prema vlastitome životu koji je ugrožen u prometu, u novoj Uredbi Vlade RH izostavljeni smo kao radnici koji sudjeluju u pružanju zdravstvene zaštite, upozoravaju zakinuti vozači Službe za sanitetski prijevoz domova zdravlja.

Na temelju svega navedenog traže da se u spomenutoj Uredbi Vlade RH među zdravstvene djelatnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, poliklinikama, javnom zdravstvu, uz vozače u Hitnoj medicinskoj pomoći i stanici Hitne medicinske pomoći uvrsti i vozač u sanitetskom prijevozu. Vozači napominju da su nepravedno izostavljeni s popisa i na taj način zakinuti, jer su svrstani u isti koš s radnim mjestima domara i dostavljača, koja za razliku od njih nemaju nikakvog dodira s pacijentima.

- Ovim statusom plaća vozača u Službi sanitetskog prijevoza primjenom nove Uredbe od 1. ožujka smanjena je umjesto za tri posto, kako je Vlada RH izričito propisala, za čak 22,5 posto, što je velika degradacija, jer i mi vozači u Službi sanitetskog prijevoza također sudjelujemo u pripravnosti i prijevozu životno ugroženih pacijenata, upozoravaju.

Marija LEŠIĆ
OČEKUJU POTPORU SINDIKATA

U dopisu poslanom ministru Bauku vozači saniteta traže hitnu izmjenu dijela Uredbe. Ako njihov zahtjev ne bude prihvaćen, a nepravda koja im je nečijim propustom ili namjerno nanesena, ne ispravi, spremni su na štrajk uz potporu Sindikata zdravstva.

IZOSTAVLJENI SMO KAO RADNICI KOJI SUDJELUJU U PRUŽANJU ZDRAVSTVENE ZAŠTITE

Možda ste propustili...

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

Najčitanije iz rubrike