Osijek
DEFICITARAN KADAR

U Osijeku farmaceuta ni za lijek, a plaća početnika 8.000 kn
Objavljeno 21. svibnja, 2013.
Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje već godinama nisu imali ni jednoga nezaposlenog farmaceuta

Tvrtka Ljekarna Osijek već nekoliko godina ima otvoren natječaj za magistre farmacije, kojih u 17 ljekarničkih podružnica konstantno nedostaje, a na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje kažu kako već godinama u evidenciji nisu imali ni jednoga nezaposlenog stručnjaka iz te branše.

Kako je riječ o zanimanju s početnom plaćom od 8.000 kuna naviše, za kojim je osim u Osijeku potražnja i u Baranji, a posebice na dalmatinskim otocima, čini se kako je u vrijeme opće nazaposlenosti ovo zanimanje iz snova.

- Treba znati da studij farmacije postoji tek u Zagrebu i Splitu, iznimno je težak i malo njih ga odabire, a najveći se broj ljudi s ovog područja koji i odu na ovaj studij ne vrati u Osijek. Najčešće farmaciju studira ženska populacija, koja se obično onda u Zagrebu i uda, a tamo je i Pliva, ali i veći broj laboratorija, te inozemnih farmaceutskih predstavništva, pa je izbor posla veći. Stoga smo mi, u nedostatku domaćeg kadra, zapošljavali čak i stručnjake iz susjedne Bosne i Hercegovine te iz Srbije. Dio mladih sada odlazi i na studij u Bosnu, ali Hrvatska ljekarnička komora još se nije očitovala hoće li priznavati diplome s tamošnjih privatnih fakulteta. Mi i ovim putem ponovno pozivamo sve farmaceute koji žele doći u Osijek da nam se jave, jer kod nas posla ima, poručio je Darko Bajto, direktor Ljekarne Osijek.

Da se farmaceuti traže čak i u Zagrebu, potvrdili su nam na tamošnjem HZZ-u, gdje kažu kako je nedavno Gradska ljekarna Zagreb raspisivala natječaj za 20 farmaceuta, ali nisu dobili ni približno toliko zamolbi, što ne čudi ako znamo da se plaće u faramaceutskim predstavništvima penju i do 15 tisuća kuna, odnosno mogu biti i dvostruko više od onih u ljekarnama. Stručnjaci stoga i napominju kako glavni razlog za deficitom farmaceuta leži u ulasku inozemnih farmaceutskih kompanija na hrvatsko tržište lijekova i njihova izravna prisutnost u predstavništvima, a koje zapošljavaju farmaceute, prije svega u marketingu gotovih proizvoda. Drugi je bitan razlog otvaranje velikog broja privatnih ljekarni. U Hrvatskoj se magistri farmacije najviše zapošljavaju u ljekarništvu, zatim u farmaceutskoj industriji, veledrogerijama, regulatornim državnim institucijama te obrazovanju i znanosti.

Nefreteta Z. EBERHARD
NITKO SE NE JAVLJA NA NATJEČAJ

Jedan od najpoznatijih slučajeva dugogodišnje potražnje za farmaceutskim stručnjakom je onaj na Komiži i Lastovu. Tako na Lastovu već deset godina traže farmaceuta, a plaća magistre ili magistra farmacije koji bi prihvatio posao u Komiži bila bi oko 7.000 kuna. Onaj tko prihvati taj posao, imao bi i dodatak na odvojeni život koji iznosi oko 1.600 kuna. Dakle, ta bi osoba imala mjesečna primanja oko 8.600 kuna. Ujedno bi dobila na korištenje i stan koji je Grad Komiža isključivo namijenio za život magistra farmacije koji bi radio u njihovoj ljekarni. Novi bi zaposlenik u Komiži imao i plaćen prijevoz na relaciji Vis - Split - Vis ako bi njegovo mjesto prebivališta bilo u Splitu.

Slična bi situacija uskoro mogla zateći i Baranju, gdje je također nemoguće pronaći stručnjaka za ovaj posao.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana