Regija
SELJACI OPET PREVARENI

Poljoprivrednici zakinuti za 700 kuna poticaja po hektaru?
Objavljeno 22. svibnja, 2013.
Seljaci traže da se do 3. lipnja isplati uskraćenih 37 posto poticaja

BELI MANASTIR/KUTJEVO - Seljaci su opet razočarani i vrlo vjerojatno će ponovno na ceste. Tvrdi to Petar Pranjić, predsjednik udruge baranjskih seljaka Baranjska brazda. Problem je, kaže, u isplati poticaja. Oni su, doduše, isplaćeni, ali ne u iznosima kakve su poljoprivrednici očekivali.

- Bez ikakvih objašnjenja zakinuti smo za poveće iznose - naglašava Pranjić, objašnjavajući kako im je, umjesto 1.000 kuna po hektaru, na račune sjelo samo 400-tinjak kuna. Napominje kako ovako više ne ide. Osim što su proteklih godina muku mučili s elementarnim nepogodama, nastavlja, vara ih i vlastito ministarstvo. Podsjeća kako je prva isplata bila u očekivanom iznosu pa ne može shvatiti u čemu je sada problem.

- Poticaje smo dobili prošlog tjedna. Svjesno su to napravili prije izbora, ali su se grdno prevarili jer nitko od seljaka nije i ne može biti zadovoljan - kaže Pranjić, najavljujući nove prosvjede.

Prije izlaska na ceste obavit će razgovore s kolegama te od nadležnih pokušati doznati što je posrijedi.

- Na ceste sigurno nećemo sutra. Željno očekujemo odgovor Ministarstva i tek nakon toga dogovorit ćemo daljnje poteze - ističe Pranjić, dodajući kako je, zapravo, rok za isplatu poticaja kraj lipnja, ali je, s druge strane, dogovorena isplata u dva dijela pa je upitno hoće li doći do treće isplate.

Pranjić također ističe kako se pokazalo da dio seljačkih vođa nije bio u pravu kada su odbili prijedlog Vlade RH da dio poticaja dobiju u gotovini, a dio u vaučerima.

- Vaučere bismo sigurno iskoristili, a ovako smo ostali bez golemih novčanih iznosa - kaže, pitajući se tko je i kako u Ministarstvu poljoprivrede pravio anketu prema kojoj su, navodno, seljaci bili za isplatu u gotovini, odnosno protiv vaučera.

Nije samo Pranjić ogorčen. Nekolicina baranjskih seljaka s kojima smo razgovarali nema riječi kojima bi objasnila situaciju u kojoj su se našli.

- Obrađujem 250 hektara zemlje pa nije teško izračunati za koliko sam zakinut. Ljudi moji, riječ je o 100-tinjak tisuća kuna! - tvrdi jedan od njih, podsjećajući kako je dogovor bio isplata 2.100 kuna po hektaru u dva dijela, ali su inkasirali otprilike 1.300 kuna.

Predstavnici Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje na čelu s Dragutinom Dukićem održali su u mjesnom domu Grabarje sastanak na kojemu su razmotrili tešku situaciju u kojoj se danas nalazi većina seoskih domaćinstava. Uz nepotpunu isplatu poticaja za 2012. godinu tema razgovora bili su i vaučeri koje je seljacima obećao ministar financija Slavko Linić, a koji im unatoč obećanju nisu stigli na kućne adrese.

- Krenula je priča kako su na adresu Vlade RH stizala pisma nekolicine seljaka u kojima je stajalo da oni ne žele vaučere, iako je jasno da su vaučeri jedini spas za obavljanje sjetve stotinjak tisuća OPG-ova. Neisplatom poticaja u punom iznosu upitna je i legalizacija objekata jer seljaci neće moći pokriti troškove legalizacije. Resorno ministarstvo uskratilo nam je oko 37 posto predviđenih sredstava uz opravdanje da novca nema, premda smo svjedoci milijunskih iznosa koje Vlada RH troši na mobilne telefone i skupa vozila namijenjena ministarstvima. Tražimo da nam se do 3. lipnja isplati razlika koja iznosi oko 700 kuna po hektaru, a uskrate li nam sastanak s ministrom financija, premijerom i ministrom poljoprivrede, spremni smo i na masovne prosvjede – rekao je Dukić.

Ivica GETTO/Hrvoje KUSIK
PISALI LINIĆU, JAKOVINI I MILANOVIĆU

Kako je u Grabarju rekao Matija Brlošić iz đakovačke udruge Brazda, Hrvatska poljoprivredna komora sastanak s ministrima Linićem i Jakovinom održala je još početkom ožujka. Isplata potpora definirana je na način da se milijarda kuna isplati u novcu, a milijarda u vaučerima. Prvi dio isplaćen je prema dogovoru, a umjesto dogovorenih vaučera, drugi dio isplaćen je također u novcu, ali u prepolovljenom iznosu od očekivanoga, čime su poticaji umanjeni za 30 do 40 posto.

- Komora je stoga uputila pismo ministrima Liniću, Jakovini i premijeru Milanoviću jer su do danas poticaji već trebali biti potpuno isplaćeni – pojasnio je Brlošić.(H.K.)

Bez punog iznosa poticaja

seljaci će teško pokriti troškove legalizacije

Dogovoreno je

2.100

kuna po hektaru u dva dijela, a isplaćeno oko

1.300

kuna

Tihomir Jakovina

ministar poljoprivrede

Do 30. lipnja još dvije milijarde kuna

OPATIJA - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u Opatiji je prokomentirao ultimatum seljaka koji prijete blokadom prometnica ako se ne sastanu s premijerom i ministrom financija oko isplate poticaja. “Poticaji su u velikoj mjeri isplaćeni, a do 30. lipnja bit će isplaćeno 2 milijarde kuna poticaja”, poručio je Jakovina koji ultimatum smatra neprihvatljivim. “Više od dvije milijarde kuna isplatili smo do sredine svibnja. Nikada poticaji nisu isplaćeni u tolikim količinama i tako rano. Rekli smo, do 30. lipnja je zakonski rok za isplatu potpora i nije nikada niti rečeno da će one biti isplaćene u 100-postotnom iznosu onoga što je omotnica koja je ispregovarana i koja je na neki način određena po onome što ćemo dobivati kad uđemo u Europsku uniju. Nijedne godine do sada nisu se dobivale potpore u cijelom iznosu”, rekao je Jakovina.(MS)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike