Regija
GRADIŠTE 20 GODINA IMA ISTOG NAČELNIKA

Srećku Papcu šesti mandat - bez i
jednog dana promidžbene kampanje
Objavljeno 20. svibnja, 2013.
Nije bio na radiopostaji, nije slao predizborne poruke niti je lijepio plakate

GRADIŠTE – Dugogodišnji načelnik Gradišta Srećko Papac među rijetkima je u Hrvatskoj koji će i u šestom mandatu zasjesti u načelničku fotelju i osoba koja od prvih lokalnih izbora u Hrvatskoj, već 20 godina, uživa bezrezervnu potporu svojih sumještana. Iako su nedjeljni izbori bili drugi personalizirani, u kojima su građani izravno birali lokalne čelnike, u Gradištu takav način izbora nije nikakva novost, jer Gradištanci već dva desetljeća glasuju za osobu, a ne za stranku.

- Tri i pol mandata bio sam član HSLS-a, a od 2007. sam u HDZ-u, ali su mi birači svejedno dali povjerenje, iako u nešto manjem postotku. Nikada nisam imao predizbornu kampanju jer mislim da je četiri godine rada najbolja kampanja - kaže Papac.

U vrijeme dok je HDZ na lokalnim izborima, 1997. godine, s dr. Franjom Tuđmanom kao nositeljem svih lista uvjerljivo osvajao vlast na području Vukovarsko-srijemske županije, Gradište je bilo jedina općina u kojoj je pobijedila neka oporbena stranka, i to HSLS na čelu s Papcem. Zbog nezadovoljstva odnosom čelništva HSLS-a i, kako kaže, nepravdom koja mu je konstantno nanošena, Papac je krajem 2007. godine odlučio izići iz te stranke i prijeći u HDZ. Lokalni su ga HSLS-ovci tada počeli opstruirati i žestoko napadati, a zbog neizglasavanja proračuna za 2009. godinu raspuštena je vlast u Gradištu i imenovan Vladin povjerenik. I tada mu se, kao i na prekjučerašnjim izborima, odlučio suprotstaviti HSLS-ovac Mato Stojanović, koji je, uvjeren u pobjedu, u predizbornoj kampanji na njega sasuo drvlje i kamenje, ali Papac nije uzvrćao. Predizbornu kampanju nije ni vodio, nije se predstavljao svojim sumještanima na lokalnoj radiopostaji, niti ih je “filovao” raznim porukama i svojim plakatima. Gradištanci su u nedjelju pokazali da cijene kvalitetne ljude i djela, koja govore za njih. Unatoč procjeni njegovih rivala da više nikada neće zasjesti u načelničku fotelju, 52,62 posto birača svoj je glas dalo Papcu već u prvom krugu.

– Za mene je to svakako čast, ali i velika obveza. Najvažnija investicija bit će izgradnja pročistača otpadnih voda, vodit ćemo računa o uređenju sela, a među prioritetima je svakako poticanje zapošljavanja. Učinili smo sve što je bilo u našoj moći, maksimalno izišli u susret potencijalnim ulagačima, stvorili preduvjete za gospodarski razvoj, a sve ostalo stvar je tržišta. Vjerujem da će naša poslovna zona Ambarine uskoro zaživjeti i da će početi zapošljavanje mještana - poručuje Papac.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Opstaju i Šarić i Galić

U utrci za šesti mandat u Vukovarsko-srijemskoj županiji na prekjučerašnjim su izborima bila još četiri lokalna čelnika. Status najdugovječnijih u prvom krugu potvrdili su gradonačelnik Otoka Josip Šarić i načelnik Ivankova Branko Galić. Načelnik Jarmine Andrija Draganić i Nijemaca Ivica Klem, kojemu je za pobjedu nedostajalo manje od jedan posto glasova, puni su optimizma te u drugom krugu očekuju pobjedu da zakorače i u treće desetljeće obnašanja načelničke dužnosti.

1997., u vrijeme dominacije HDZ-a, samo je u Gradištu pobijedila oporbena stranka - HSLS s Papcem

Možda ste propustili...

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

Najčitanije iz rubrike