Zdravlje
KAKO SE SNAĆI S PRINOVOM

Pet glavnih briga kad u obitelj stigne beba
Objavljeno 20. svibnja, 2013.
Kada k liječniku, kako protumačiti plač, kad će spavati cijelu noć?... Novi roditelji imaju puno pitanja

Dolazak bebe u obitelj jedan je od najradosnijih događaja u životu svakog čovjeka, bilo da je riječ o majci ili ocu. Međutim roditelje, posebice one koji su dobili tek prvu prinovu, muče razna pitanja o tome kako se brinuti za to malo stvorenje koje ovisi o njima.

Donosimo savjete pedijatra o pet glavnih briga koje zateknu roditelje nakon što donesu svoju bebicu kući.

Kada se treba obratiti liječniku?

Kod beba mlađih od godinu dana i najmanja povišena temperatura je znak da se mora obratiti liječniku. Ona najčešće ukazuje na virus ili bakterijsku infekciju, stoga oprez ne može naškoditi. Uvijek je bolje preduhitriti potencijalne probleme. Roditelji trebaju promatrati ponašanje bebe i reagirati na vrijeme.

Treba li spavati na leđima ili trbuhu?

Odgovor na to pitanje je izričit jer pogrešno rješenje može imati loš ishod za bebu. Treba izbjegavati pregrijavanje prostorije u kojoj beba spava. Kada je riječ o položaju za spavanje, liječnici su uglavnom istomišljenici: bebe moraju spavati na leđima, nikako na trbuhu jer to može dovesti do iznenadne smrti. Iako nije znanstveno razjašnjeno zašto dolazi do toga, ima dovoljno zabilježenih slučajeva da liječnici usvoje to kao značajnu pojavu.

Je li bljuckanje normalna pojava?

Pedijatar će vam dati potvrdan odgovor. Jedina iznimka je pretjerana učestalost povraćanja koje ukazuje na određeni zdravstveni problem. Inače, to je normalna reakcija. No ako je bljuckanje izraženo i ako beba počne gubiti na težini, treba se javiti liječniku, jer to može biti znak da je riječ o nekoj urođenoj anomaliji ili problemu s probavom.

Ukazuje li plakanje na grčeve?

Iako plač može ukazati na smetnje koje izazivaju grčevi, postoji mnogo drugih uzročnika uznemirenosti beba. Ako beba stalno plače, može biti riječ i o upali ušiju, problemima sa stolicom, izbijanju zuba... Ako ju pokušate smiriti kapima protiv grčeva ili masažom trbuha, a to ne daje rezultate, obvezno potražite stručnu pomoć.

Kad će moje dijete prespavati cijelu noć?

Bebe se najčešće bude svaka tri do četiri sata, najduže što mogu spavati je 18 sati, ali je to najrjeđa pojava. Mališani mogu prekidati san i do deset puta dnevno, što može biti prava noćna mora za roditelje. Kad će beba mirno i bez buđenja prespavati noć, vrlo je individualno. Najčešće do toga dolazi kad napuni pet ili šest meseci jer se tada ukidaju noćni obroci, poručuju pedijatri.(T.K.)

Možda ste propustili...

KOKOSOVO ULJE ZA MRŠAVLJENJE

Topi masne naslage

SAVJETI : OPADANJE NIJE UVIJEK BEZAZLENO

Veći gubitak kose može značiti i veće zdravstvene probleme