Novosti
UGROŽENI I PACIJENTI

Medicinske sestre u bolnicama padaju s nogu od previše posla
Objavljeno 18. svibnja, 2013.
Pacijenti, zbog preopterećenosti sestara, imaju povećan rizik od neželjenih događaja

Vezani članci

TRBUHOM ZA KRUHOM

Egzodus Hrvata: Vani se radi, ali i zaradi

ZAGREB - Omjer od osam pacijenata na jednu medicinsku sestru, kakav se u prosjeku nalazi u engleskim bolnicama, natjerao je pripadnice ove medicinske grupacije da se pobune zbog lošeg standarda takvog rada koji rezultira niskom razinom sigurnosti pacijenata i osoblja u bolnicama. Upozorenje vlastima prošlog je tjedna odaslala seniorska skupina medicinskih sestara, tvrdeći da su zbog velikog broja pacijenata po jednoj medicinskoj sestri bolnički pacijenti u stalnom riziku, a pozvala se na istraživanja koja govore da praksa u kojoj medicinska sestra mora skrbiti o više od osam pacijenata povećava rizik narušavanja zdravstvenog stanja pacijenta, ili čak njegove smrti.

- Trideset godina već radim kao medicinska sestra i stanje nikad nije bilo gore. Jedna sestra brine o deset, petnaest, pa i više pacijenata. Uvođenje radnog vremena u tri smjene je nepraktično, jer kad dođem u deset navečer u bolesničku sobu većina pacijenata već spava i nemamo priliku saznati ni što mu je ni kakvo mu je stanje - požalila se nedavno medicinska sestra u jednoj slavonskoj bolnici.

Da je stanje više nego alarmantno, potvrđuju i u Hrvatskoj komori medicinskih sestara (HKMS). Omjer medicinskih sestara i pacijenata nije jednak u svim bolnicama, a na udaru su, kažu u Komori, kliničke bolnice i specijalne bolnice u koje pacijenti najčešće odlaze. Dok u Engleskoj zdravstvene vlasti pozivaju bolnice da zaposle onoliko medicinskog kadra koliko je potrebno, u Hrvatskoj nema takvih mehanizama, a isti standardi vrijede za sve bolnice, i one u kojima je pacijenata toliko da leže i na pomoćnim krevetima, i one koje cijelu godinu zjape prazne.

- Bolnice koje su totalno popunjene svi su klinički bolnički centri, u Splitu, Rijeci, Zagrebu, Osijeku, te specijalne bolnice poput Jordanovca. U takvim bolnicama medicinske sestre padaju s nogu od posla i mogu sa sigurnošću reći da nikada u povijesti u bolnicama nismo imali tako malo sestara - ističe Dragica Šimunec, predsjednica Komore. Pogubno je, smatra ona, što isti standard vrijedi za sve bolnice, a nisu predviđeni mehanizmi da se bolnicama omogući da uposle onoliko ljudi koliko je potrebno. Pacijenti koji uđu u velike hrvatske bolnice nisu ni svjesni da bi se zbog preopterećenosti medicinskih sestara i oni, poput engleskih pacijenata, mogli naći pod povećanim rizikom od neželjenih događaja prilikom boravka u bolnici. Zamjena nalaza, pogrešno upisano ime ili prevelika doza lijeka izdana pacijentu zbog premorenosti može završiti ozbiljnim posljedicama, pa i kobno, pokazala je svjetska medicinska praksa.

- Sigurnost pacijenata temeljno je pitanje o kojem treba voditi računa kad se govori o broju medicinskog osoblja. Odgovorno tvrdim da su sestre u našim bolnicama na rubu izdržljivosti. One od sebe daju sve i srećom dosad nije bilo značajnih incidenata za koje bismo znali, ali činjenica je da je situacija teška. Ako nemate dovoljno ljudi, rizike ne možete spriječiti - upozorava Šimunec.

- Medicinske sestre u hrvatskim bolnicama iscrpljuju se do granica izdržljivosti, tvrdi predsjednica strukovne komore, a pitanje je vremena kad će i sestre, kako su to učinile stjuardese, početi masovno otvarati bolovanja. Ne u znak prosvjeda, nego zato što su konstatno na rubu snaga. "Pacijenti u bolnicama su sigurni, ali sestre nisu. One su izložene nepodnošljivim naporima i moglo bi se dogoditi da u jednom trenutku jednostavno kažu - ne možemo više”, zaključuje Šimunec.

Ljerka BRATONJA MARTINOVIĆ

DRAGICA ŠIMUNEC

predsjednica HKMS-a

Nikada u povijesti u bolnicama nismo imali tako malo sestara.

ISPOD EUROPSKOG PROSJEKA

Statistike govore da u Hrvatskoj na 1.000 stanovnika imamo oko 5,6 medicinskih sestara, dok je u Europi taj omjer 8,3/1.000 stanovnika. Na jednog liječnika u Hrvatskoj dolaze dvije medicinske sestre, a europski prosjek je četiri sestre na jednog liječnika.

Neće se dogoditi stampedo prema Europskoj uniji

Iako se smatra da će ulaskom u Europsku uniju prema Zapadu krenuti stampedo djelatnika medicinske struke, medicinskim sestrama neće otvoriti put prema zapošljavanju u europskim bolnicama s višim standardima, smatraju u Komori. “Još se ne zna kako će se njihove kvalifikacije prepoznavati na razini zemalja EU, a zemlje koje su posebno poželjne kao odredišta za rad medicinskih sestara najvjerojatnije će staviti veto na njihovo zapošljavanje”, kaže Šimunec i dodaje: “Sestre neće otići nikuda. Bit će osuđene na ovo što imaju, jer raditi se mora.”

Možda ste propustili...

GLOBALNO ISTRAŽIVANJE U 20 ZEMALJA SA 60 POSTO SVJETSKE POPULACIJE

Svijet je u devet godina postao liberalniji, premda i pesimističniji

Najčitanije iz rubrike