Regija
ELEKTRANA NA DRVNU SJEČKU

Investicija od 50 milijuna eura u Babinoj
Gredi prvo je strano ulaganje u 2013.
Objavljeno 18. svibnja, 2013.

BABINA GREDA – U Babinoj Gredi jučer je potpisan ugovor o narudžbi opreme i izvođenju radova na gradnji najvećeg hrvatskog kogeneracijskog postrojenja na šumsku biomasu kapaciteta 9.7 MW "Viridas Biomass", čime je označen početak 50 milijuna eura vrijedne investicije. Ugovor su potpisali član Uprave Uni Viridasa Erhan Ozil, članica Uprave Uni Viridasa Sunčica Lalić i predsjednik Uprave MW Powera Jorma Lehtoviita. Uz županijske i općinske čelnike, potpisivanju je nazočio i generalni manager društva Energia Solutione, koje je jedan od osnivača društva Uni Viridas, Dragan Jurilj, te predstavnici partnera. Nositelj projekta gradnje kogeneracijskog postrojenja na biomasu na lokaciji industrijske zone Tečine u Babinoj Gredi je društvo Uni Viridas d.o.o. iz Zagreba, čiji je većinski osnivač Unit Investment N.V.

Riječ je tursko-belgijskoj energetskoj korporaciji koja ima više od 40 godina iskustva na području energetike te u svom projektnom portfelju posjeduje 3.000 MW, uključujući termoelektrane na prirodni plin, velike hidroelektrane te obnovljive izvore energije na području Turske, Europe i Bliskog istoka. Proizvođač opreme i izvođač radova, supotpisnik ovog ugovora je finska tvrtka MW Power OY, vodeći europski proizvođač opreme na području biomase koja je podružnica Metso korporacije, globalne korporacije s 28.000 zaposlenika u više od 50 zemalja.

Suradnja tih uglednih korporacija, istaknuto je jučer u Babinoj Gredi, trenutačno je najveća greenfield investicija na području Vukovarsko-srijemske županije i šire te predstavlja prvo direktno strano ulaganje u Hrvatsku u 2013. godini.

Gradnja elektrane počet će u srpnju. Završetak gradnje i završetak operativnog rada očekuje se početkom 2015. godine. U drugoj fazi, u gospodarskoj zoni Tečine u Babinoj Gredi predviđena je gradnja staklenika, hladnjača i peletarnice, vrijednih 20 milijuna eura, a bit će otvoreno i 200 radnih mjesta.

–Vjerujemo kako je potpisivanje ugovora tek početak jedne uspješne suradnje. Naša politika rada odvija se prema sistemu ključ u ruke te vjerujem kako možemo odraditi kvalitetan posao uz poštovanje svih rokova - rekao je Jorma Jehtoviita, predsjednik Uprave MW Power, poručivši kako je Djed Mraz iz Finske ove godine znatno ranije stigao u Babinu Gredu.

– Realizacija ovog projeka dokaz je da i u ovim teškim recesijskim vremenima postoji mogućnost za uspjeh kvalitetnih projekata - zaključila je Sunčica Lalić. Član Uprave Uni Viridasa Erhan Ozil poručio je da je čista energija - energija budućnosti, zahvalivši hrvatskim partnerima što su prepoznali kvalitetu projekta.M.Lešić Omerović

200

novih radnih mjesta će biti otvoreno

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike