Ekonomija
NAJVEĆA SLAVONSKA KOMPANIJA S 2.000 ZAPOSLENIH

Žito grupa ostvarila lani 425% veću dobit nego godinu prije
Objavljeno 17. svibnja, 2013.
Žito grupa ostvarila je u 2012. godini ukupan prihod od 2,32 milijarde kuna

Osječka Žito grupa u proteklih je nekoliko godina izrasla u respektabilnu kompaniju koja više od polovine svojih ukupnih prihoda, a oni značajno premašuju dvije milijarde kuna, ostvaruje proizvodnjom hrane.

Žito je sa svojim tvrtkama danas jedan od najvećih domaćih proizvođača tovnih svinja, mlijeka, tovne junadi, ratarskih proizvoda, brašna i šećera, dok je s proizvodnjom jaja lider u Hrvatskoj.

Sa svojom proizvodnjom i s današnjih ukupno dvije tisuće zaposlenih, Žito je važan subjekt u Hrvatskoj, a posebice u Slavoniji i Baranji, zbog čega su zanimljivi i podaci o poslovanju Grupe u 2012. godini. Rezultate poslovanja imali smo priliku čuti i vidjeti u utorak, kada ih je čelni čovjek Žito grupe Marko Pipunić prezentirao za stotinjak najvažnijih ljudi kompanije.

Među značajnim događajima koji su utjecali na poslovne rezultate izdvojena je velika suša, koja se odrazila na smanjenje proizvodnje ratarskih kultura, zatim završeno pripajanje Termes grupe (Šećerana, farme Orlovnjak i Lipovača-Prkos, RK Sjenjak).

Lani su još puštena u rad dva bioplinska postrojenja za proizvodnju električne energije, ali je izgubljena i ugovorena proizvodnja šećerne repe na dvije tisuće hektara u Vojvodini, zbog zabrane izvoza iz Srbije.

Žito grupa ostvarila je u 2012. godini ukupan prihod od 2,32 milijarde kuna, što je povećanje za 26 posto u odnosu na godinu prije, kada je iznosio 1,83 milijarde kuna.

U 2012. Grupa je ostvarila dobit od 259,7 milijuna kuna, što je za čak 425 posto više u odnosu na 2011. Ukupna imovina kompanije porasla je s 2,29 milijardi kuna u 2011. na 3,07 milijardi u 2012., zbog ulaska Termes grupe.

Na kraju 2012. godine u Grupi je bilo zaposleno 1.358 radnika.

Igor MIKULIĆ
Veća proizvodnja svinja, manje junadi

Sa šest svinjogojskih farmi prošle godine tržištu je isporučeno 125.678 tovnih svinja. Junadi je tržištu isporučeno manje nego 2012. - 5.333 grla. U proizvodnji mlijeka Žito je zabilježilo na dvije svoje vrlo suvremene farme - Orlovnjak i Mala Branjevina - veliko povećanje proizvodnje te je lani isporučeno 16,1 milijun kilograma mlijeka.

Hrvatski lider u proizvodnji jaja

Žito je hrvatski lider u proizvodnji jaja i ta proizvodnja ima velik potencijal rasta nakon hrvatskog ulaska u Europsku uniju. U godinu dana proizvodnja je povećana za više od pet milijuna jaja. Konkretno, 2011. godine proizvedeno je 70,1 milijuna, a prošle godine 75,9 milijuna jaja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike