Novosti
OSJEČKI NOVINAR OSUĐEN ZA KLEVETU

Sud: Hedl je svjesno iskrivljavao činjenice
Objavljeno 16. svibnja, 2013.
Izrečena je kazna od 30 dnevnih dohodaka te uvjetna osuda uz rok kušnje od jedne godine

OSIJEK - Općinski kazneni sud u Zagrebu presudio je da je osječki novinar Drago Hedl kriv za klevetu jer je “kao novinar dnevnih novina Jutarnji list u namjeri da naškodi časti i ugledu privatne tužiteljice Irene Lenić iznio neistinite tvrdnje.”

U obrazloženju presude, koja je jučer objavljena u Jutarnjem listu, pojašnjava se kako je Hedl o sutkinji Lenić iz Bošnjaka objavio tri članka, od kojih je ona na dva reagirala. Riječ je o tekstovima “Skandalozna sutkinja - Riješila spor u sudnici dok u njoj nije bilo ni stranaka ni odvjetnika” uz istaknuti tekst “Evo zašto ne možemo zatvoriti poglavlje 23”, te o tekstu s nadnaslovom “Na pomolu novi pravosudni skandal” i naslovom “Djeca ostala bez imovine jer nije pozvan grafolog”. U prvospomenutom, između ostalog, navodi se kako je Lenić “donijela 16. srpnja 2009. presudu, a da uopće nije održala glavnu raspravu... na osnovi koje je dr. Zlatko Pinjuh dobio otkaz.” Ona je u svome iskazu te tvrdnje demantirala, te istaknula kako je “okrivljeni namjerno prešutio da je Županijski sud njenu presudu potvrdio i da je Ustavni sud odbio ustavnu tužbu.” Hedl je naveo kako se ne smatra krivim te da o naslovima, podnaslovima i fotografijama ne odlučuje on, nego urednik. Sud u obrazloženju za oba teksta navodi da su u biti neistinita.

“Okrivljenik postupa s isključivom namjerom naštetiti časti i ugledu privatne tužiteljice. Ta je namjera očito motivirana željom da se u dnevnoj novini prezentira tema koja će, usprkos i upravo zbog svoje neistinosti koja je prezentirana kao činjenica, biti čitateljstvu zanimljiva i time doprinijeti ugledu okrivljenika kao novinara istraživača koji je takvu 'zanimljivu' temu locirao”, stoji u obrazloženju presude.

Još se navodi kako je stav Suda da je Hedl “svjesno iskrivljavao činjenice koje su mu bile poznate”, da “manipulira percepcijom čitateljstva” te zaključuje kako je riječ o “iscrpljivanju, precjenjivanju i lažnoj nadogradnji teme do mjere koja će ju, pogazivši ugled sutkinje, učiniti naizgled zanimljivom.”

Hedlu je sud izrekao novčanu kaznu od 30 osobnih dnevnih dohodaka (što iznosi 10.000 kuna) te uvjetnu osudu uz rok kušnje od jedne godine. Sukladno presudi, Hedl mora i nadoknaditi troškove postupka, kao i trošak privatne tužiteljice Irene Lenić te njezine punomoćnice.

Igor BOŠNJAK
RAZMJERI NEISTINITOSTI
Nije ni sudila u tom predmetu

“Drago Hedl postupao je sa stupnjem krivnje u pravu nazvanim izravnom namjerom. S obzirom na njegov dugogodišnji novinarski staž, tijekom kojeg je u 35 godina rada, prema vlastitom kazivanju, pratio i segment pravosuđa svakako mu je bilo poznato da je sadržaj tekstova koje je napisao podoban naštetiti časti i ugledu tužiteljice, zanimanjem sutkinje. Spornim se tekstovima činjenice iznose na način koji ni u formalnom, ni u materijalnom smislu ne odgovara istini. Razmjeri neistinitosti sadržaja objavljenog u članku idu tako daleko da se tvrdi da je tužiteljica donosila odluku u predmetu u kojemu uopće nije sudila, niti je donesena takva odluka...” piše u presudi.

Možda ste propustili...