Osijek
ZABRINUTI ZA EGZISTENCIJU

Stanovnici Tvrđavice: Povrće trune u blatu, plastenici plivaju
Objavljeno 17. svibnja, 2013.
Mnogima je povrće i voće iz vlastita vrta jedini izvor prihoda

U samo 20 minuta, većina stanovnika koja u rubnim dijelovima grada ima vrtove, poput Brijesta, Višnjevca ili Tvrđavice, prošle je subote ostala doslovce bez cjelokupnog uroda.

Nakon nezapamćenog nevremena, dan kasnije mogli su samo konstatirati da su ostali bez sveg posađenog povrća i voća koje je mnogima jedini izvor prihoda, ali i značajan dio svakodnevnih obroka. Tako su i stanovnici Tvrđavice u nevjerici odmahivali glavom vidjevši da su im vrtovi doslovce u vodi!

- Krumpir, mrkva, peršin, salata, tikvice, krastavci, lubenice... sve mi je propalo! Ovdje živim punih 40 godina i nikada do sada nije kiša dotukla sav urod, oko čega smo se trudili prošlih godinu dana. Povrće je istrunulo i šteta je ogromna, jer sav urod koji imam ili "pliva" u vodi ili je prekriven blatom - ispričala nam je Dragica Pilić koja kaže da ništa bolja situacija nije ni u plastenicima. Čim je zasjalo sunce urod se ondje upario i Dragici sad ništa ne preostaje nego čekati da se sve osuši.

Ne gubeći posljednji tračak nade, ipak svakodnevno odlazi u vrt u sjevernom dijelu Tvrđavice, no o kakvoj je katastrofi riječ dovoljno govori činjenica da je prekjučer doslovce propala u blato! S alatom u rukama svakodnevno ipak pokušava bar neki djelić povećeg vrta isušiti struganjem trave, a da će možda spasiti koji kilogram ili dva nadaju se i ostali tamošnji stanovnici koji uglavnom svojim povrćem opskrbljuju osječku tržnicu. No, velika je mogućnost da bi se moglo dogoditi da ovoga ljeta njihova, a time i značajna ponuda brojnim kupcima na osječkoj tržnici potpuno izostane.

- Prije Domovinskog rata ovdje je bio kanal koji pod hitno treba vratiti u funkciju. Kontaktirali smo Hrvatske vode i rekli da nam tzv. šlajz, odnosno ispust koji vodi na drugu stranu nasipa, spuste. Visok je i voda se vraća prema naselju umjesto da otječe s druge strane. Cijeli urodi odlaze i netko nadležan mora pomoći ovim ljudima koji od svog uroda žive - rekla je Lucija Tadić, predsjednica MO Lijeva obala, te dodala da će poduzeti sve kako se ovakva katastrofa ne bi ponovila.

Marija MIHELIĆ
HRVATSKE VODE O KOPANJU KANALA:
Bilo bi to uzaludno trošenje državnog novca

Da bi kopanje kanala bilo ništa drugo nego uzaludno trošenje državnog novca, smatra Ivica Nađ iz Hrvatskih voda koji kaže da je cijelo područje puno vode i da ni kopanje ni pumpanje nemaju nikakvoga učinka.

- Znam da to teško prihvaća onaj kome vrt pliva, ali bilo kakve radnje sad nisu moguće. Analiza će se napraviti kad se voda povuče i, na žalost, takvih je točaka puno, ne samo na području Tvrđavice. Da voda prijeti kućama tada se na novac ne bi gledalo, no ovo bi bilo doslovce kao da ubijamo kravu zbog kilograma mesa. Kad opadne vodostaj Dunava, razmišljat ćemo što dalje - rekao je Nađ, te iznio podatak da je već mjesec i pol vodostaj Dunava u Batini viši od 400, a redovna obrana od poplava počinje kad prijeđe 500 centimetara.

Mnogi stanovnici TVrđavice boje se da neće imati što ponuditi kupcima na osječkoj tržnici

Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike