Regija
BOŠNJACI - OPĆINARI NA OBAVIJESNIM RAZGOVORIMA

Policija “češlja” kupnju
kuće, općinskog auta...
Objavljeno 17. svibnja, 2013.
Provjerava se i gradnja tribina na stadionu te javna nabava rasvjete

ŽUPANJA – Sada već bivši članovi Općinskog vijeća Bošnjaci i aktualni načelnik Andrija Juzbašić ovih su dana pozvani na obavijesne razgovore u Policijsku postaju Županja. Policija, neslužbeno doznajemo, provodi izvide i utvrđuje okolnosti vezane uz financijsko poslovanje Općine i načine provođenja postupaka javne nabave. Na nepravilnosti i nezakonite radnje općinske uprave javnost i nadležne institucije redovito je upozoravao predsjednik Kluba nezavisnih vijećnika Mato Lenić. Upozoravao je na način upravljanja Općinom, samovoljno donošenje odluka od strane općinskog načelnika te kršenje propisa i ignoriranje Općinskog vijeća. Na obavijesnom razgovoru u policiji jučer je bio i vijećnik Mladen Tomašević.

- Inspektor je provjeravao navode vezane uz kupnju kuće, općinskog automobila, gradnju tribina na stadionu te javnu rasvjetu, odnosno je li javna nabava provedena u skladu sa zakonom. Postoji nalaz državne revizije financijskog poslovanja Općine koja nije pronašla nikakve nepravilnosti. Ali na institucijama pravne države je da rade svoj posao i neka provjere sve ono što je sporno - rekao nam je Tomašević.

Nije mu, kaže, bilo nimalo ugodno kada mu je na vrata zakucao policijski službenik s pozivom za obavijesni razgovor. Inače, spornu kuću Općina je kupila početkom 2012. za 40 tisuća eura, a Lenić je tada, o čemu smo pisali, upozoravao da je za kupnju nekretnine, iako je općinski vijećnik, čuo sasvim slučajno, na ulici. Načelnik Juzbašić tada nam je pojasnio da je stara kuća kupljena za realizaciju međunarodnog projekta i da će u njoj bit će smješten Centar kulin, gdje će posjetitelji imati priliku vidjeti proces proizvodnje te slavonske delicije od crnih slavonskih svinja. Novi službeni terenac Nissan Qashqai, vrijedan 140 tisuća kuna, Općina je na leasing kupila početkom 2011. Nezavisni vijećnici tada su se oglasili priopćenjem za javnost. “Za kupnju automobila takve vrijednosti treba provesti postupak javne nabave. Nama vijećnicima nije poznato kada je i gdje objavljen natječaj, koliko je bilo ponuđača, gdje su i kada su otvarane ponude te zašto je taj automobil bio najpovoljniji. O tome ćemo tražiti pismeno očitovanje, dostavljanje dokumentacije i obavijestiti nadležne”, upozoravali su nezavisni vijećnici početkom veljače 2011. godine.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Policija i ODO: Podatci su tajni

I policija i Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima u odgovorima na naš upit pozivaju se na zakonsku dužnost čuvanja tajnosti klasificiranih podataka ili podataka koji su zakonom proglašeni tajnim bez obzira na način na koji su doznali za njih. Tajnim se smatraju i spisi tijekom provođenja izvida i drugih radnji do donošenja odluke o prijavi. “Državno odvjetništvo daje samo informacije o fazi postupka i to u točno određenom kaznenom predmetu u povodu točno određene kaznene prijave podnesene protiv točno određene osobe”, stoji u odgovoru v.d. općinskog državnog odvjetnika Lidije Mišković.

Najčitanije iz rubrike