Ekonomija
U POSJETU ŠVEDSKOJ TVORNICI STROJEVA

Iz šupe na globalno tržište
Objavljeno 15. svibnja, 2013.

Iz traktora je izišla mlada Šveđanka, nakratko prekinuvši vožnju Vaderstadovog sjetvospremača po kamenolomu kako bi popričala s hrvatskim poljoprivrednicima i novinarima.

Ovako nemilosrdnom, vožnjom po kamenju, naime, u ovoj švedskoj tvornici poljoprivrednih strojeva testiraju njihovu izdržljivost, a dvadesetogodišnja je Šveđanka Charlotte, unuka osnivača ove tvornice i već tri godine radi u tvornici pri čemu je već prošla odjel prodaje i marketinga.

Hrvatski poljoprivrednici i agronovinari posjetili su tvrtku Vaderstad u sklopu njihove promotivne akcije nazvane Nybble koju organiziraju svake godine kada svojim kupcima i partnerima promoviraju nove proizvode. Ove će godine Nybble trajati 60 dana tijekom kojih se očekuje gotovo dvije tisuće gostiju.

Priča o Vadestadu počela je 1962. godine, kada su Rune i Siw Stark obrađivali 30 hektara zemlje koja je bilo teška za obradu jer je imala veliki udjel kamenja i gline. U to vrijeme traktori su postupno na polju zamjenjivali konje, ali priključno oruđe nije pratilo taj napredak pa je Rune Stark za svoje potrebe napravio stroj za pripremu zemlje. Bio je toliko dobar da su ga za sebe poželjeli i susjedi, što je značilo početak proizvodnje i ove priče o uspješnom obiteljskom poslu. 1968. godine počinje proizvodnja sjetvospremača, a 70-tih i valjka koji je bio svojevrsna prekretnica za ovu obiteljsku tvrtku jer je to bio stroj koji su počeli izvoziti i u Veliku Britaniju, Francusku te susjedne zemlje.

- I dok je otac izrađivao strojeve, majka je vodila financije - objasnila je Christine Stark, predsjednica obiteljske kompanije Vaderstad koja je prošle godine obilježila pola stoljeća rada.

Ostalo troje braće također je zaposleno u obiteljskoj tvrtki, pa najstariji brat Crister Stark istražuje inovativne ideje, najmlađi Bo prodaje strojeve u skandinavskim zemljama dok Andreas Stark vodi proizvodnju.

Naravno, i od iduće se generacije očekuje nastavak uspješnog obiteljskog posla, a Christine Stark je kao cilj tvrtke navela postati globalni dobavljač poljoprivrednih strojeva, a u korist i na zadovoljstvo krajnjih korisnika poljoprivrednika.

Naime, Christine Stark je naglasila kako ne žele poljoprivredniku samo prodati stroj nego uz stroj ponuditi i učinkovitu tehnologiju proizvodnje. Tu viziju preuzeli su i slijede i njihovi zastupnici diljem svijeta. U Hrvatskoj je to PMT koji je za svoje poslovne partnere i novinare i organizirao put u Švedsku na ovo tradicionalno godišnje okupljanje. Tijekom posjeta organizirana je prezentacija Vaderstad poljoprivrednih strojeva u polju, obilazak tvronice, novosagrađenog skladišta te testnog poligona u kamenolomu koji služi za ispitivanje izdržljivosti i trajnosti materijala. Tako drastično testiranje razlog je što Vaderstad daje dvije godine garancije za svoje strojeve, a stalni rad na istraživanju novih tehnologija i inovacija rezultiralo je prije dvije godine i novim proizvodom: Tempo sijaćicom za okopavine koja je brzinom i preciznošću nadmašila svoje konkurente te je ove godine već i u Hrvatskoj zasijala znakovite površine.

Sijaćice su inače najnoviji segment proizvodnje tvornice Vaderstad koji se proizvode od početka 90-ih godina prošlog stoljeća. Tada je počela proizvodnja sijaćice Rapid koja je danas doživjela dvadesetak raznih izvedbi i više od 20.000 primjeraka je i danas diljem svijeta u upotrebi. Inovativni su strojevi pratili i nove pristupe u tehnologiji proizvodnje. Naime, Vaderstad je prvi počeo krajem 90-ih s proizvodnjom carrier tanjurača nakon čega je slijedila cijela paleta strojeva za obradu tla poput Top downa i Cultusa. Stalnim istraživanjima novih ideja, inovacijama i poboljšavanjima proizvoda nastoje, naglasila je Christine Stark, poboljšati efikasnost rada poljoprivrednika i tako ostvariti godišnji rast proizvodnje i prodaje od 15 posto jer smatraju kako je na današnjem tržištu važno biti rastući proizvođač.

Roberta SORIĆ
Vaderstad nybble 2013

60

dana traje ova promotivna akcija

2.000

gostiju očekuje se da će je posjetiti

1.000

zaposlenih je u tvrtki Vaderstad

270

mil. eura ovogodišnji je predviđeni promet

Možda ste propustili...

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

Najčitanije iz rubrike