Ekonomija
PRILAGOĐAVANJE BUDUĆEM EU TRŽIŠTU

Osječka šećerana 15 milijuna eura ulaže u sustav za obradu otpadnih voda
Objavljeno 14. svibnja, 2013.

OSIJEK - Tvornica šećera Osijek uložit će u iduće tri godine gotovo 15 milijuna eura u sustav za obradu otpadnih voda. Čitav projekt bit će realiziran u suradnji s Gradom te Vodovodom Osijek, zbog čega je u Šećerani jučer održan sastanak čelnih ljudi Žito grupe i Šećerane s gradskim čelnicima i upravom Vodovoda.

Prvi čovjek Žito grupe - Marko Pipunić, napomenuo je kako je Šećerana u vlasništvu Žita tri godine te da je za to vrijeme u tvornicu investirano više od 30 milijuna eura. Osim investicija u proizvodnju, kazao je Pipunić, u Šećerani je provedeno restrukturiranje te je ona danas stabilna i uspješna tvrtka koja bi trebala uspješno poslovati i na zajedničkom tržištu Europske unije.

Predsjednik Uprave Tvornica šećera Osijek, Ilija Nedić, napomenuo je kako se u toj tvrtki priprema projekt sustava za obradu otpadnih voda koji bi trebao biti realiziran do 1. siječnja 2017. godine.

To je obveza koju je hrvatska Vlada preuzela temeljem ugovora o pristupanju Europskoj uniji.

- Naš projekt je vrijedan između 13,5 i 15 milijuna eura. Namjera nam je realizirati ga dijelom i novcem iz fondova EU-a. Tehnološko rješenje sustava za zbrinjavanje otpadnih voda, izrađeno u najuglednijim projektantskim tvrtkama u Njemačkoj, predviđa izgradnju taložnica i aerobnog i anaerobnog spremnika u kojima bi se eliminirale sve nečistoće iz otpadnih voda. Naravno i zatvaranje čitavog kruga otpadnih voda koje bi značilo i radikalno smanjenje nastanka otpadnih voda sa sadašnjih 750 tisuća prostornih metara na 250 tisuća kubika godišnje. U tom projektu svakako nam je, kao i do sada, potrebna potpora i suradnja s Gradom i komunalnim poduzećima, kao i s državom, odnosno s više ministarstava koja su i do sada podržavala naš projekt - kazao je Nedić.

Šećerana je prethodnim ulaganjima smanjila količine otpadnih voda s 1,4 milijuna kubika 2011. na 733 tisuće kubika prošle godine. Gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo čestitao je na ulaganjima Žita u Šećeranu naglasivši kako je za grad vrlo značajno već to što su količine otpadnih voda koje nastaju u tvornici prepolovljene.

Igor MIKULIĆ
Pipunić: Prihvatili smo ulogu lidera razvoja regije

“Kako je nedavno u novinama izašla priča o tome da se nakon 52 godine gasi IPK Osijek, moram reći da zemlja nije nestala, nisu otišle farme, tvornice..., IPK je samo promijenio ime i vlasnika, jer većina tvrtki bivšeg IPK danas funkcionira u sustavu Žita. Žito je kao kompanija, koja zapošljava 2.000 tisuće ljudi, prihvatilo ulogu lidera razvoja regije. Pokazali smo gradskim čelnicima rezultate trogodišnjeg ulaganja u Šećeranu, a riječ je o tridesetak milijuna eura koje smo investirali kako bi Šećerana bila konkurentna u Europskoj uniji. Brinemo se i o drugim svojim tvrtkama i cilj nam je ulagati u njihov razvoj kako bi generacijama koje dolaze osigurali dobru budućnost na ovim prostorima”, kaže Marko Pipunić, vlasnik Žita.

Bubalo: Grad će biti partner Šećerani

“S obzirom na to da je imperativ menadžmenta Šećerane smanjiti količine otpadnih voda još za dvije trećine, Grad Osijek bit će im u tome partner. Za grad je značajna proizvodnja ove tvrtke, njezin izvoz, zapošljavanje, kao i kooperativni odnos s proizvođačima šećerane repe. S druge strane i interes je grada da se smanjuju količine otpadnih voda, što činimo kroz gradnju kolektora i druge projekte. Sudjelovat ćemo i u pripremi dokumentacije i do kraja 2016. godine napraviti zajednički posao”, kazao je Bubalo, napomenuvši vrlo dobru suradnju s Hrvatskim vodama na više zajedničkih projekata.

Najčitanije iz rubrike