Osijek
VISOK VODOSTAJ I NEVRIJEME POGORŠALI SITUACIJU

Danas veliko zaprašivanje
komaraca u zelenom pojasu
Objavljeno 15. svibnja, 2013.
Kristić: Zeleni pojas oko grada prepun je komaraca pa želimo spriječiti njihovu najezdu

Zbog povišenog vodostaja Drave i okolnih pritoka te kanala u samom Osijeku, broj komaraca posljednjih je dana povećan, pa će večeras (srijeda), ako vrijeme dopusti, biti organizirano veliko zaprašivanje letećih napasnika iz zrakoplova.

- Prema mjerenjima Hrvatskih voda, vodostaj Drave dosegnuo je gotovo +330 centimetara, a problemi s komarcima nastaju svaki put kada on prijeđe granicu od +290 centimetara. I ovo olujno nevrijeme u subotu i velike količine vode kao njegova posljedica dodatno su pogoršali situaciju. Stoga smo u kontaktu sa stručnjacima da taj problem riješimo na najbolji mogući način, potvrđuje gradonačelnik Krešimir Bubalo.

Vodstvo i djelatnici Odjela za biologiju osječkog Sveučilišta, koje provodi monitoring komaraca, ovih su dana proveli mjerenja, na osnovi kojih će se provoditi tretmani.

- U samom je gradu zabilježeno između 15 i 17 uboda komaraca u 15 minuta, što je granična vrijednost. No, zeleni pojas oko grada prepun je komaraca, a mi želimo spriječiti njihovo izlijetanje, odnosno najezdu, koja će se dogoditi čim malo zatopli i voda se povuče. Zato smo u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo pripremili tri zrakoplova koja će u srijedu navečer zaprašivati zeleni pojas od Josipovca do Sarvaša te sjeverni dio Osijeka. To su najkritičniji dijelovi”, ističe Romano Kristić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo.

Još je posrijedi uništavanje prve generacije komaraca, ali već se stvara druga, i to velika. “Nakon tretiranja zrakoplovima, provjerit ćemo situaciju i vidjeti treba li i gdje provesti dodatno aviozaprašivanje, kao i posljednji put. Tamo gdje mjerenja pokažu da treba, provodit ćemo larvicidne tretmane u suradnji s četiri osječke tvrtke, odnosno uništavanje ličinki, a paralelno s tim, ako zatreba, ići će i vozila, te ćemo komarce zaprašivati sa zemlje, što su adulticidni tretmani. Činimo sve kako bismo spriječili izlijetanje druge generacije komaraca u velikom broju”, navodi Kristić.

Tomislav LEVAK
DO SADA TRETIRANO GOTOVO DEVET TISUĆA HEKTARA

Gotovo 9 tisuća hektara na području Osijeka i okolice tretirano je ovoga proljeća na različite načine protiv komaraca. “Larvicidni tretmani su, počevši od 17. travnja, provedeni na oko 118 hektara. Što se tiče adulticidnih tretmana, njima smo pokrili oko 8,5 tisuća hektara, i to u 25 različitih navrata, a u tu površinu ulazi i jedno aviozaprašivanje, kojim je obuhvaćeno oko 3.100 hektara, te niz zadimljavanja sa zemlje, kojim je pokriven ostatak toga područja”, navodi Kristić. Inače, Grad je ove godine u svrhu tretiranja komaraca osigurao oko 7,5 milijuna kuna.

Možda ste propustili...

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

Najčitanije iz rubrike