Regija
UGOVORI STIGLI U ZADNJI TREN

Seljaci zbog potpora satima ispred Agencije koju država želi zatvoriti
Objavljeno 14. svibnja, 2013.
Ugovori stigli u petak, zahtjevi za poticaje primaju se do 15. svibnja

ĐAKOVO – U hodniku ispred vrata đakovačke ispostave Agencije za plaćanja u poljoprivredi nemila gužva! Jučer smo u redu zatekli šezdesetak ljudi, neki od njih na predaju zahtjeva za potporu čekaju satima, a nisu sigurni ni hoće li stići na red do kraja radnog vremena. Sve to već je viđeno prošle godine. Ugovori o privremenom korištenju državnog poljoprivrednog zemljišta, žale nam se poljoprivrednici, stigli su u petak kasno poslijepodne, a rok za predaju je do 15. svibnja! Odnosno, preostala su im samo dva dana. Samo je na području grada Đakova 176 takvih ugovora, no Agencija zahvaća znatno šire područje. Uz sve navedeno, dovikuju nam iz reda, oni “gore” ne odustaju od zatvaranja đakovačke ispostave. Gradonačelnik Zoran Vinković zbog zemlje najavljuje ustavnu tužbu.

- Svi korisnici koji su podmirili svoje obveze prema Gradu, Županiji, državi, na osnovi ugovora, dobili su natrag ugovore od strane Agencije, i mogu ih podići u Gradu Đakovu. To su ugovori o privremenom korištenju. Međutim, ono što je prema mom mišljenju važnije od tih ugovora jest to što i dalje inzistiram da Ministarstvo shvati kako javni poziv koji se dogodio Gradu Đakovu 2001. godine mora imati snagu kao što to imaju bivši županijski ugovori jer ne radi se o tome da je netko bespravno ušao u posjed nego preko javnog poziva. Riječ je o 12 godina korištenja tog zemljišta! Istodobno Grad Đakovo ne odustaje od zahtjeva koji je uputio Ministarstvu poljoprivrede da se napokon riješi pitanje davanja suglasnosti na provedeni natječaj prema pozitivnom propisu RH koji je u tom trenutku vrijedio. Prema odluci GV-a Đakova, sve ono što je čisto ide u daljnju proceduru i dobiva vlasnika, a oni slučajevi gdje postoji opravdan prigovor trebaju se vratiti povjerenstvu odnosno Gradskom vijeću kako bi se donijela nova odluka. Ako se to ne dogodi, ili ne izda li Ministarstvo suglasnost, Grad Đakovo će podići ustavnu tužbu - poručuje Vinković.

U hodniku ispred vrata Agencije zatekli smo Ivana Vladića iz Vrbice.

- Ugovori su došli prekasno! Ministarstvo poljoprivrede potpuno je neorganizirano. Sve je prepušteno stihiji, a mi ovdje gubimo vrijeme dok posao stoji. Čekam već tri sata, a bit će dobro ako na red dođem za radnog vremena - kaže Vladić, koji je došao predati papire za poticaj na zemlju i stoku.

Prekoputa njega je Zdenko Kukučka iz općine Drenje.

- Ugovore sam od države dobio tek u petak u 16 sati, stigli su u Općinu pa su me zvali. Imam nešto svoje, radim i državnu zemlju. Ne znam zbog čega sam toliko dugo čekao ugovore iz Ministarstva. Čini mi se da je kasno izglasan Zakon o zemljištu koji je donio ugovore na pet godina - kaže.

- Vidite kakve su gužve ovdje, što mislite, kako će biti u Osijeku? - pita Zdenko Kukučka.

Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, kaže kako je i ovo potvrda da je Agencija, koja bi se u lipnju trebala seliti u Osijek, i te kako potrebna.

- Grad Đakovo nema riješen ni jedan hektar zemlje, a riječ je o više od 3.000 državnog poljoprivrednog zemljišta i nekih 170 korisnika, koji do danas (ponedjeljak, nap.a.) nisu mogli ići u Agenciju jer nisu imali ugovore. Neki su ugovori došli u petak, a neki još nisu ni stigli. Još jednom se pokazalo da je Agencija u Đakovu potrebna. Što bi se dogodilo da je u proljeće otišla u Osijek? Kolaps! Zasigurno da ćemo kao udruga, Brazda, bude li potrebe, opet organizirati prosvjede. Vidite koliko su gužve sada u Đakovu, ne govori li to dovoljno o njezinoj opravdanosti? Rok za predaju je do 15. svibnja, a tko to ne uspije, svaki dan gubi jedan posto od poticaja, i to ne svojom krivnjom. Evo, primjerice, ja i još nekih 10 posto ni danas nismo dobili ugovore - kaže Brlošić.

Dodaje kako je u Ministarstvu najviše zapelo na državnom poljoprivrednom zemljištu. Agencija, kaže Brlošić, s 1. lipnja treba zatvoriti đakovačka vrata i preseliti se u Osijek, što, kako kaže, neće dopustiti.

Maja MUŠKIĆ
Grad platio čak i poštarinu

- Grad Đakovo odradio je 99 posto posla umjesto Agencije. Čak je i platio poštarinu za ugovore koji su morali ići u Zagreb. Postavljam pitanje zbog čega nositelji OPG-a moraju plaćati javnog bilježnika u Zagrebu, rade li to sva obiteljska poljoprivredna gospodarstva u RH i je li za tog javnog bilježnika proveden javni natječaj - kaže Vinković.

Tko ne preda zhtjev do srijede, svaki dan gubi jedan posto od poticaja

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike