Novosti
U HRVATSKU OD 1. SRPNJA PREMA NOVIM EU PRAVILIMA

S obje strane granice nadaju se da će trebati samo osobne iskaznice
Objavljeno 11. svibnja, 2013.
Bolje i biometrijska putovnica nego viza, kažu u BiH

Vezani članci

VLADA MIJENJA VIZNI REŽIM ZA SUSJEDE

Iz BiH u Hrvatsku bez vize samo oni s biometrijskom putovnicom

ŽUPANJA/ORAŠJE - Još 50 dana ostalo je do ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a da hrvatska granica s BiH, koja će od 1. srpnja biti europska, ne bi postala “kineski zid“ za stanovnike pograničnog pojasa, priprema se novi Sporazum o pograničnom prometu. BiH je zatražila od Hrvatske da i nakon njezina ulaska u EU ostane na snazi dosadašnji režim prelaska putnika iz jedne zemlje u drugu s osobnom iskaznicom. Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić podržala je zahtjev poručivši kako i Hrvatska želi da građani BiH i dalje putuju u Hrvatsku bez putovnica, onako kako je bilo omogućeno hrvatskim državljanima kada su Slovenija i Mađarska postale članice EU-a. Europska komisija primila je na znanje spremnost Hrvatske, uz pojašnjenje kako će odluku o tome morati donijeti sve države članice EU, a kakva će biti, vidjet će se. Vlada RH prekjučer je donijela odluku o tome da će državljani BiH u Hrvatsku i dalje moći putovati bez viza, ali samo ako imaju biometrijske putovnice. Ona nije zabrinula stanovnike bosanske Posavine koji su uvjereni u to da će Europa ipak udovoljiti zahtjevu i ostaviti na snazi dosadašnji režim prelaska uz osobne iskaznice.

– Neće biti nikakva tragedija i ako uvjet za prelazak bude biometrijska putovnica. Bolje i to nego viza. Svjesni smo toga da Hrvatska postaje članica europske obitelji i da mora prihvatiti europska pravila igre. A svi mi vrlo dobro znamo kakav je režim za ulazak u europske zemlje, što se tiče nas državljana BiH i sada se moramo pomiriti s tim da i Hrvatska postaje jedna od njih - ističu djelatnici Županije posavske s kojima smo jučer razgovarali.

Postoje najave iz BiH da će u slučaju odbijanja zahtjeva za režim prelaska s osobnim iskaznicama i hrvatskim građanima za ulazak u BiH od 1. srpnja biti potrebna putovnica. To je pak zabrinulo brojne Županjce koji svakodnevno dolaze u prekogranični šoping, a koji su smatrali da im putovnice više neće niti trebati, pa nisu niti podnosili zahtjeve za nove.

- Glavni je razlog novac jer mi je 320 kuna za izradu putovnice previše. Još su prije nekoliko godina istekle i meni i suprugu, a djeci nisam niti izrađivala. Nije nam ni trebala jer u inozemstvo odlazimo jedino u Bosnu, a granicu prelazimo s osobnim iskaznicama. Ako budu tražili putovnice, ne znam što ću, jer 1.280 kuna za nas četvero jednostavno nemam odakle namaknuti - zabrinuta je Ana K.

U definiranju Sporazuma sporan je, kako doznajemo, još samo dogovor oko dubine pograničnog pojasa - EU predlaže 30 kilometara, što odgovara i bosanskoj strani dok se hrvatski pregovarači zauzimaju se za to da u pogranični pojas uđu samo naselja do pet kilometara od granice. Konačna odluka bit će donesena ovih dana u Bruxellesu.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
U BiH navala na putovnice

Izdavanje biometrijskih putovnica u BiH počelo je 15. listopada 2009., što je bio jedan od osnovnih uvjeta za viznu liberalizaciju. Cijena putovnice je 40 konvertibilnih maraka (oko 160 kuna). Amila Opardija, glasnogovornica Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH, ističe kako je posljednjih mjeseci povećan broj izdanih biometrijskih putovnica. Najveći broj, čak 26.476, izdan je u travnju. “U studenome 2012. godine tiskane su 18.302 putovnice, a u prosincu 18.414. U siječnju ove godine IDDEA je tiskala 17.621, u veljači 19.141, dok je u ožujku izdana 21.021 biometrijska putovnica”, kazala je Opardija.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POKAZATELJI POPISA ZA OSJEČKO-BARANJSKU ŽUPANIJU

Osijek istican kao negativan primjer, a više je stanovnika otišlo iz Rijeke

2

SLATINA I OKOLICA NAKON POPISA

Na području općine Voćin pet naselja nema ni jednog stanovnika

3

U HRVATSKOJ NOVI REKORD: UKUPNO 17.489 NOVOZARAŽENIH, UMRLE 43 OSOBE

U Osječko-baranjskoj županiji rekordnih 856 novozaraženih, umrle tri osobe