Osijek
NOVI TRŽNI CENTAR U STROSSMAYEROVOJ ULICI

Retfala će dobiti novu tržnicu, trg, knjižnicu i zgradu Gradske četvrti
Objavljeno 11. svibnja, 2013.
Na parceli od 6.300 četvornih metara bit će sagrađena čak četiri objekta

Nakon što Grad Osijek nije dobio suglasnost Ministarstva obrazovanja da na prostoru nekadašnje Osnovne škole Vladimira Nazora u Strossmayerovoj ulici sagradi školu s jednosmjenskom nastavom, Grad je ovo zemljište od 6.300 četvornih metara odlučio pretvoriti u novi centar Retfale.

Tako je ovih dana Projektni biro Rechner dostavio Gradu idejno-arhitektonsko rješenje za novi tržni centar, u sklopu čega bi se nalazila čak tri sadržaja.

- Sadašnji je centar ove gradske četvrti iznimno loše riješen, jer se doslovno nalazi na raskrižju dviju prometnica, a ne postoji ni adekvatan prostor za tržnicu, knjižnicu i prostorije Gradske četvrti. Stoga smo Projektnom uredu Rechner dali zadatak da ispita ovu lokaciju i ponudi eventaulne mogućnosti za novi centar. Dobili smo sjajno rješenje, prema kojem bismo na jednom mjestu imali tri objekta - objašnjava dogradonačelnica Danijela Lovoković.

Prema viđenju uglednog arhitekta Brune Rechnera, na ovom bi području od Strossmayerove ulice pa sve do groblja bila sagrađena nova zgrada područnog odjela GISKO-a, potom zgrada za Gradsku četvrt, KUD-ove i udruge te mali trg na koji bi se nadovezivala natkrivena tržnica.

- Osmislili smo moderan prostor na jednoj etaži, i to orijentiran prema zapadu, s obzirom na to da je s istočne strane groblje. Tu bismo imali dvije povezane zgrade: prva, uz Strossmayerovu ulicu, bila bi knjižnica, a ona bi zatvorenim staklenim prolazom bila povezana sa zgradom Gradske četvrti. Sadašnje se prostorije Gradske četvrti nalaze u stambenoj zgradi i nisu adekvatne jer ometaju stanare. Treći bi dio bila tržnica i trg te zatvoreni poslovni prostori. S obiju vanjskih strana uz groblje i na zapadnoj strani nalazile bi se staze i ulazi u sva tri dijela centra, pa bi prostor bio otvoren i prohodan sa svih strana - objašnjava autor idejnog rješenja Bruno Rechner.

Recimo i kako se prema ovom rješenju dobiveni izgrađeni prostor nalazi na otprilike 2.700 četvornih metara, odnosno knjižnica bi se prostirala na 892 četvorna metra, Gradska četvrt na površini od 941 četvornog metra, a tržnica i trg na 894 četvorna metra.

Nefreteta Z.EBERHARD
NA ZGRADU OŠ “RETFALA” NADOGRADIT ĆE SE DVA KRILA

Kako bi ipak riješili problem kapaciteta Osnovne škole “Retfala”, Grad se odlučio za proširenje postojeće škole, i to nadogradnjom dvaju krila na postojećem objektu. Grad će uskoro naručiti i idejno rješenje za ovaj projekt te potom dozvolu Ministarstva za ovo prijeko potrebno proširenje.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike